Na Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran promovisana knjiga "Finansijska tržišta X.O."

"Kao što autori uočavaju stvaranje balona, visokih cijena finansijske aktive je po nekad i izraz iracionalnog ponašanja ljudi, pa u tom kontekstu navode komentar fizičara Isaka Njutna koji je komentarišući britansku berzu onoga doba naveo “Ja mogu izmjeriti kretanje zvijezda, ali ne i bezumnost čovjeka”, kazao je Prodekan za nastavu na tom fakultetu Zarija Pejović

8670 pregleda 0 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Na Fakultetu za ekonomiju i biznis Univerziteta Mediteran promovisana je knjiga “Finansijska tržišta X.O.” u kojoj su autori profesori Dejan Erić, Mališa Đukić i Duško Bodroža, na sveobuhvatan način dali prikaz savremenih finansija.

Prodekan za nastavu na ovom fakultetu Zarija Pejović je kazao “Vijestima” da knjiga tretira osnovne finansijske pojmove kao što su tržišta, instrumenti i institucije.

”Za razliku od većine ekonomske literature našeg govornog područja, knjiga ilustrativno i jasno prikazuje fenomene i zakonitosti iz oblasti finansija na zanimljiv i jednostavan način. Knjiga obiluje interesantnim istorijskim podacima o genezi finansija, te čini materiju prihvatljivom čak i za početnike u ovoj oblasti što je preporučuje kao obavezan udžbenik u okviru studijskih programa. Interesantno je poređenje autora tzv “tulipomanije” u Holandiji iz 17. vijeka, (kada je jedna lukovica tulipana u trgovini dosezala cijenu potrebnu za jednogodinji život porodice), sa rastom cijena bitkoina, tačnije sa Bitkoin manijom iz 2021. godine. Kao što autori uočavaju stvaranje balona, visokih cijena finansijske aktive je po nekad i izraz iracionalnog ponašanja ljudi, pa u tom kontekstu navode komentar fizičara Isaka Njutna koji je komentarišući britansku berzu onoga doba naveo “Ja mogu izmjeriti kretanje zvijezda, ali ne i bezumnost čovjeka”, kazao je Pejović.

Bonus video: