Opština Pljevlja plaćala „neispravne” fakture?

Milorad Mitrović tvrdi da na račun Lokalnih puteva sa računa Opštine Pljevlja godišnje ode preko 500.000 eura, što je za 6,5 godina preko 3.250.000 eura

11372 pregleda 0 komentar(a)
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je tužilaštvo da provjeri kako je Opština Pljevlja više od šest godina plaćala fakture preduzeću Lokalni putevi na kojima nije bio obračunat porez na dodatu vrijednost (PDV).

Kako su “Vijesti” objavile u subotu, ministar finansija Aleksandar Damjanović je dostavio poreskoj upravi tumačenje da je pljevaljsko Preduzeće za održavanje lokalnih puteva obavezno da obračunava PDV na izvršene usluge od javnog interesa, što to preduzeće čiji je osnivač Opština u prethodnom periodu nije radilo. Zbog sumnje da je budžet Crne Gore oštećen za preko 600.000 eura, jer preduzeće godinama ne obračunava porez na dodatu vrijednost na fakturama koje za svoje usluge ispostavlja Opštini Pljevlja, policija je provjeravala poslovanje Preduzeća lokalni putevi.

Mitrović je pohvalio rad poreske i kriminalističke policije ali je kritikovao rad Sekretarijata za finansije, koje je godinama dozvoljavalo plaćanje bez obračunavanja PDV-a.

”Nevjerovatno da je u pitanju samo neznanje opštinskih organa i prethodnih predsjednika Opštine koji su naše pare, pare svih građana Opštine Pljevlja djelili ‘šakački’ na osnovu neispravnih faktura. Niko ne kaže da radnici ovog društva čiji je osnivač Opština Pljevlja nisu pošteno, krvavim radom zaradili svoju platu, ali sada je više nego očigledno da upravljačke strukture ovo preduzeće sve vrijeme vode u sunovrat. Prvi je to shvatio predsjednik Upravnog odbora, gospodin Milko Čolović koji je po principu ‘časnog Japanca’ izvršio harikiri na način što je dao ostavku, za kratko otišao u zasluženu penziju, iz koje je i došao da mladim kolegama ekonomistima iz Pljevalja, koji nemaju posao, ‘pokaže’ kako se radi što za svoj što za državni interes. Nakon što su Pljevljaci, mladi ekonomisti u Rudniku uglja a onda u Opštini Pljevlja naučili lekciju iz poslovanja otišao je u Prijepolje, u susjednu Srbiju da živi, uživa u zasluženoj penziji a mi smo ostali da utvrdimo gradivo “, kazao je Mitrović.

Kazao je da “nadu u poštenje građanima Pljevalja vraća saznanje da je predmet Lokalnih puteva u Osnovnom državnom tužilaštvu i da će u svjetlu svih dešavanja i promjena i hapšenja neko konačno početi da štiti budžet, kako opštinsku kasu tako i državnu kasu”.

”Tužilaštvo će ispitati da li je moguće toliko neznanje prethodnih opštinskih vlasti ili je u pitanju samo neodgovornost u plaćanju našim novcem. Nijednog trenutka neću da pomislim da je u pitanju namjera jer je svaki predsjednik Opštine Pljevlja do sad, žrtvujući sebe, sa funkcije otišao ‘duplo siromašniji’ nego što je na funkciju došao”, rekao je Mitrović.

On podsjeća da na račun Lokalnih puteva, sa računa Opštine Pljevlja godišnje ode preko 500.000 eura, što je za 6,5 godina preko 3.250.000 eura na osnovu neispravnih faktura.

”Da li je taj novac završio gdje treba ili je dio novca skrenuo sa puta očekujemo od Državnog tužilaštva da ispita. Da li je ovo lokalno preduzeće jedino koje je poslovalo na ‘snagu’ ili ima još sličnih primjera u Pljevljima, da li su sve nabavke vrlo skupe opreme za pojedina lokalna preduzeća izvršene u skladu sa zakonom, planski i namjenski, da li je ostalo dovoljno novca da radnici prime platu ili je sav novac otišao u “neviđeno” na potezu su poreska policija, privredni kriminalitet i Osnovno državno tužilaštvo čiji rad ćemo pomno pratiti. Posao im neće biti lak ali ni težak, potrebno je samo da prate trag novca, a mi kao građani odlično pamtimo stilove života naših funkcionera prije nego ‘zaduže funkciju’ i nakon što se ‘naljute’ i demonstrativno napuste zato što su neshvaćeni u svom gradu. Osvježeno tužilaštvo vraća vjeru građanima Opštine da će izvršiti provjere da li je moguće da je 6,5 godina Opština plaćala po neispravnim fakturama”, rekao je Mitrović

Mitrović očekuje da se tužilaštvo prisjeti i ostalih pljevaljskih “crnih rupa” i “crnih fondova” “pljevaljske zavale”, trga, fontane, “glavne ulice u kojoj je 50 odsto kocki kojim svaki dan šetaju naši građani stradalo ali se čeka da prođe garantni rok”.

Bonus video: