Rovčanin: Kovačević opstrukcijama pokušava da zaustavi toplifikaciju Pljevalja

“Sada kada smo na dva dana od raspisivanja tendera, Opština prvo prolongiranjem, a sada direktnim izbjegavanjem odbija da izda UT uslove, koje je prethodno za isti projekat već izdala i što po zvaničnom mišljenju Agencije za zaštitu životne sredine i MKI koje smo uz zahtjev dostavili treba da uradi"

13649 pregleda 11 komentar(a)
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora
Rovčanin, Foto: Demokratska Crna Gora

Izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin optužio je predsjednika opštine Pljevlja Rajka Kovačevića da “otvorenim opstrukcijama pokušava zaustaviti projekat toplifikacije Pljevalja.

“Duboko sam razočaran činjenicom da predsjednik Opštine Pljevlja u početku izbjegavanjem i prolongiranjem izvršenja svojih obaveza, a sada otvorenom opstrukcijom pokušava zaustaviti projekat Toplifikacije Pljevalja”, napisao je Rovčanin na svom fejsbuk profilu.

Kazao je da dva dana pred raspisivanje tendera Opština izbjegava da izda urbanističko tehničke uslove.

“Sada kada smo na dva dana od raspisivanja tendera, Opština prvo prolongiranjem, a sada direktnim izbjegavanjem odbija da izda UT uslove, koje je prethodno za isti projekat već izdala i što po zvaničnom mišljenju Agencije za zaštitu životne sredine i MKI koje smo uz zahtjev dostavili treba da uradi. Dakle, dokument koji su već izdali, potrebno je samo da izmjene i ne žele. Zašto? I zašto su čekali i trošili vrijeme da samo formalno proslijede ministarstvu i to bez napomene da su iste uslove prethodno izdali? Jednom mogli, a sada ne mogu? Znaju li da je svaki dan i svaki sat važan, jer građevinska sezona u Pljevljiam se završava sa septembrom”, naveo je Rovčanin.

Uvjeren je da će ministarstvo u rekordnom roku riješti ovaj problem koji ugrožava i sam projekat Eko rekonstrukcije Termoelektrane Pljevlja, ali i interese svih građana tog grada-

“Predsjedniku Opštine, koji je prilikom svakog odlučivanja po ovom pitanju tražio vrijeme da ode u Podgoricu na konsultacije, neka služi na čast. Jasno je sada svima zašto 40 godina u Pljevljima nije realizovan niti jedan projekat. Ovo je samo otvaranje priče i ukazivanje na one koji interes grada i građana stavljaju na poslednje mjesto. Uradili smo za 4 mjeseca na ovom projektu više nego svi prethodni za 40 godina i tu činjenicu ovakvim ponašanjem naročito neće promijeniti”, kazao je Rovčanin.

Kazao je da su kao odgovorna kompanija učinili sve da Pljevlja nakon 40 godina konačno dobiju toplifikaciju.

“Obezbijedili smo finansijska sredstva za I Fazu od 2,5 miliona eura, u okviru projekta Eko rekonstrukcije izgradnja infrastrukture za toplotni izvor 5 miliona eura, ugovorili sa Upravom za javne radove ove godine 200 000 eura, a naredne kroz inicijativu na budžet 8,5 miliona. Formirali projektni tim od kadrova EPCG, Uprave za javne radove i Opštine Pljevlja. Pripremili kompletnu plansku dokumentaciju, idejno rješenje, definisali trasu...u rekordnom roku”, tvrdi Rovčanin.

Bonus video: