CEDIS uložio 34,8 miliona u seosku elektromrežu

Projekat rekonstrukcije elektromreže na ruralnom području podrazumijeva zamjenu svih dotrajalih elemenata mreže na prioritetnim dalekovodima i ugradnju nove visokokvalitetne opreme

5342 pregleda 8 komentar(a)
Rade na stvaranju uslova za nastavak projekta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Rade na stvaranju uslova za nastavak projekta (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je za revitalizaciju značajnog procenta elektromreže na ruralnom (seoskom) području skoro svih crnogorskih opština od 2019. godine izdvojio 34,8 miliona eura, rečeno je “Vijestima” iz ove državne kompanije.

”Zahvaljujući ovom ulaganju i stručnom upravljanju projektom, rekonstruisano je 1.230 kilometara distributivne elektromreže, zamijenjeno blizu 11 hiljada stubova i značajno unaprijeđen kvalitet napajanja za oko 29 hiljada seoskih domaćinstava”, kazali su iz kompanije.

Projekat revitalizacije seoske mreže organizovan je u tri faze, od kojih su dvije izvodile kompanije sa kojima su potpisani ugovori na osnovu realizovanih tendera, dok dio aktivnosti izvode ekipe CEDIS-a. On podrazumijeva zamjenu svih dotrajalih elemenata mreže na prioritetnim dalekovodima i ugradnju nove, visokokvalitetne opreme.

”Radovi koje je izvodio konzorcijum kojeg čine crnogorske kompanije “Mezon”, “Electro Team” i “Ramel” su završeni, a tokom dvije godine trajanja projekta rekonstruisano je 780 kilometara distributivne elektromreže, zamijenjeno 8.250 stubova, za šta je ukupno izdvojeno 26 miliona eura”, poručili su iz CEDIS-a.

Sa druge strane, ekipe CEDIS-a su od početka projekta radile na 30 srednjenaponskih dalekovoda sa kojih se električnom energijom napaja preko 14 hiljada, mahom seoskih domaćinstava. Rekonstuisano je 450 kilometara elektromreže, zamijenjeno oko 2.800 stubova, za šta je kompanija izdvojila 8,8 miliona eura.

Iz kompanije su naveli da bilježe pozitivne efekte na rekonstruisanim dionicama i za primjer navode dalekovod 10kV “Lukovo” koji je po broju kvarova i dužini trajanja prekida u periodu prije radova tretiran kao jedan od problematičnijih na ruralnom području podgoričke opštine, dok nakon revitalizacije na ovom vodu gotovo da nema oštećenja.

”Važan benefit revitalizacije je i smanjenje broja složenih terenskih intervencija na teško pristupačnom terenu, naročito tokom zimskih mjeseci”, istakli su iz CEDIS-a.

Kompanija je u nastavku projekta raspisala tendere za nabavku materijala i izvođača za građevinske radove za osam 10kV dalekovoda (“Vazdušni Tuzi”, “Jelenak”, “Unač”, “Novakovići”, “Grbalj 2”, “Gač”, “Meteh” i “Rovca”), a u ovogodišnjem planu je dodatnih 13 srednjenaponskih dalekovoda - “Gornja Breza”, “Branulovica”, “Vladimir”, “Bolnica”, “Utjeha”, “Gornja Lastva”, “Grbalj 3”, “Gomila filterska”, “Lepenac – Žari”, “Lugovi”, “Virak”, “Crnobori” i “Zekavica”.

”Intenzivno radimo na stvaranju uslova neophodnih za nastavak projekta, mada aktuelna globalna kriza utiče i na tržište elektromaterijala i opreme, što komplikuje i usporava postupak nabavki i može se negativno odraziti na finansijski aspekat projekta. Bez obzira na okolnosti, neupitna je opredijeljenost da snažno investiciono djelujemo u pravcu izgradnje savremene elektrodistributivne infrastrukture i u najzabačenijim krajevima Crne Gore”, poručili su iz kompanije.

CEDIS je prošlu godinu završio sa gubitkom od 9,85 miliona eura, koji je uz saglasnost prethodne Vlade pokrila Elektroprivreda (EPCG), koja je vlasnik CEDIS-a.

Bonus video: