Sezone kraće, turiste ne prijavljuju

Interesovanje na sajmovima uliva nadu u dobro ljeto u Ulcinju, iz Turističke organizacije apeluju na građane da ispune svoje obaveze

25079 pregleda 6 komentar(a)
Panorama Ulcinja, Foto: shutterstock
Panorama Ulcinja, Foto: shutterstock

Prvomajski praznici, a kasnije i izuzetno posjećeni sajmovi na kojima je promovisana turistička ponuda grada, dobra su uvertira za glavnu sezonu, smatraju u Turističkoj organizaciji Ulcinja.

Navode da su spremni za glavnu sezonu i da počinju sa otvaranjem svih Informacionih punktova.

”Karakteristika glavnih sezona u posljednje vrijeme je da počinju kasnije i završavaju se malo ranije, što možda nije slučaj sa drugim turističkim destinacijama. Zbog toga, ono na šta moramo skrenuti pažnju je da se trend neprijavljivanja gostiju nastavlja i ovih dana i pored apela svim našim sugrađanima da redovno prijave svoje goste”, kaže direktor TO Gzim Hajdinaga u razgovoru za Vijesti.

On je rekao da je u razgovoru sa kolegama iz TO Bar saznao da naplata boravišne takse u tom gradu bilježi rast do čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

”I pored toga što Bar ima manji broj gostiju u odnosu na Ulcinj. No, oni time pokazuju kulturu redovnog prijavljivanja svih turista koji borave u njihovom gradu”, kaže Hajdinaga.

Moramo biti zadovoljni: Hajdinaga
Moramo biti zadovoljni: Hajdinagafoto: Privatna arhiva

Dodaje da u TO nema predaha i da nastavljaju sa organizacijama niza manifestacija.

”Već 27. maja očekuje nas Veče klipova koje će se ove godine održati na platou bivšeg hotela ‘Jadran’. Ovu prestižnu manifestaciju koja će okupiti veliki broj umjetnika iz svih susjednih zemalja, uživo će prenositi najveće državne televizije regiona, a to je najbolja reklama koju možemo realizovati pred početak glavne turističke sezone”, najavio je Hajdinaga.

Nakon toga, ide Pro beach soccer sa sportskim novinarima, Sajam knjiga, kao i ženski turnir u velikom fudbalu, koji će biti održan u Ulcinju 16.juna...

”Biće još mnogo toga. Moramo svakako da se zahvalimo svim našim privrednicima sa kojima imamo uvijek lijepu saradnju i koji su i ovog puta prepoznali priliku za dobru prezentaciju i promotivnu kampanju našeg grada”, naveo je Hajdinaga.

Podsjetio je da je TO samostalno nastupila na prvom međunarodnom sajmu turizma u Prištini koji je održan 4. i 5. maja u hotelu “Grand” u organizaciji Turističkog udruženja Kosova.

Predsjednik Udruženja agencija Kosova Baki Hoti, tom prilikom izrazio je zadovoljstvo učešćem Turističke organizacije Ulcinj na sajmu i spremnost za saradnju tokom cijele godine, a ne samo tokom sezone.

U okviru sajma održani su brojni sastanci sa predstavnicima turističkih agencija, turoperatora, ali i medija. Sajam je, kazao je Hajdinaga, bio jako posjećen i svi su iskazali veliko interesovanje za saradnju sa ulcinjskim privrednicima koji su bili prisutni na sajmu i na taj način objedinili turističku ponudu našeg grada.

Za vrijeme održavanja tog sajma zaključen je protokol o saradnji sa Turističkim udruženjem Batuder iz Turske iz Izmira. Protokol su potpisali Hajdinaga i predsjednik tog udruženja Akin Kazancoglu.

Ulcinj, jun 2021.
Ulcinj, jun 2021.foto: Biljana Matijašević

Od januara do aprila, TO Ulcinj bila je prisutna na sajmovima u nekoliko država. Hajdinaga kaže da je TO od početka maja nastupila na sajmovima u nekoliko zemalja regiona imaju u vidu činjenicu da su najbrojini gosti upravo iz tih država.

”Kao TO Ulcinj, bili smo organizatori prezentacija i sajmova u Prištini, Lukavcu i Tirani a sa nama su zajedno bile su NTO i lokalne turističke organizacije Crne Gore. Na taj način smo objedinili cijelokupnu ponudu naše zemlje i predstavili je na najbolji mogući način”, kaže Hajdinaga.

U okviru regionalne road show kampanje, podsjeća, koja ima za cilj promociju pred ljetnju turističku sezonu, TO Ulcinj je učestvovala na međunarodnom sajmu turizma i sporta koji se održao 5 i 6.maja u Pallati i Rinise u organizaciji Ceokos i uz podršku Ministarstva Turizma i ekonomije Kosova kao i Opštine Priština.

Za vrijeme boravka na Kosovu, dodaje on, “iskoristili smo priliku da budemo gosti medijskih kuća i da gledaocima uživo pružimo bitne informacije kada je Ulcinj u pitanju”.

Pored Prištine, TO je bila organizator u Lukavcu, gdje tradicionalno nastupa svake godine

”I u okviru ovog sajma održali smo i konferenciju za štampu u Tuzli, koja je takođe okupila veliki broj medijskih kuća i novinara. Bosansko tržište je takođe veoma bitno za Ulcinj imajući u obzir činjenicu da je broj gostiju iz ove zemlje je svake godine u porastu”, kazao je Hajdinaga navodeći i da je Tirana “takođe naša tradicionalna destinacija gdje nastupamo svake godine i predstavljamo našu ponudu uoči ljetnje turističke sezone”

”A ove godine, pored konferencije za štampu i okupljanja novinara urađena je prezentacija i na trgu gdje su brojni posjetioci imali priliku da se direktno upoznaju sa našim novitetima i uživaju u performansu naše folklorne grupe koja je nastupala sa nekoliko muzičkih numera i time predstavile kulturne vrijednosti našeg grada. U Tirani imali smo sastanak sa gradonačelnikom Erionom Veliaj, koji nas je dočekao u svom kabinetu sa svojim saradnicima i izrazio zadovoljstvo što se nalazimo u Tirani i pružio podršku za dalju saradnju sa nama”, kazao je Hajdinaga.

Pored navedenih zemalja, takođe, TO Ulcinj bila je prisutna i na sajmovima u Skoplju i Ohridu, na kojima je organizator bila TO Budve.

Ulcinj postaje sinonim dobrog provoda

Od 30. aprila do 2. maja, održana je tradicionalna manifestacija “Svi za turizam” kojom je zvanično otvorenja ljetnja sezona. Održani su Dječiji festivali u saradnji sa svim školskim ustanovama, koncerti sa lokalnim izvođačima, sajam domaće radinosti kao i veče posvećeno ulcinjskoh kuhinji i tradicionalnim jelima u saradnji sa nevladinom organizacijom i udruženjem gastronoma.

”Tako da možemo reći da prvomajski praznici u Ulcinju protekli su u znaku muzike i lijepe atmosfere, jer bogat i raznovrstan program okupio je veliki broj posjetilaca koji su uživali u dobrom provodu. kako u hotelskom smještaju tako i kada je privatni smještaj u pitanju”, kazao je Hajdinaga ističući “da nas najviše raduje činjenica da je Ulcinj postao sinonim i tradicionalna destinacija kada su prvomajski praznici u pitanju”.

Bonus video: