povodom izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

USSCG traži sastanak sa Abazovićem

Kako bi predstavili statove o pitanjima koja će se neminovno otvoriti sa početkom primjene izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru

2415 pregleda 0 komentar(a)
Foto: USSCG
Foto: USSCG

Značajno povećanje koeficijenata složenosti poslova za zaposlene na Univerzitetu sa akademskim zvanjem i u zdravstvu sa zvanjem ljekar subspecijalista, specijalista i doktor medicine, drastično narušava raspon u zaradama zaposlenih ne samo u tim djelatnostima, nego i u odnosu na druge zaposlene u javnom sektoru.

To se navodi u dopisu koji su granski sindikati iz javnog sektora, koji djeluju pri Uniji slobodnih sindikata (USSCG), u petak uputili predsjedniku Vlade Dritanu Abazovicu.

Iz USSCG saopšteno je da su se sindikati Univerziteta, prosvjete, zdravstva, odbrane i Vojske Crne Core, zaposlenih u zdravstvu, državnih službenika i namještenika i Samostalni sindikat đačkih i studentskih domova, Abazoviću obratili povodom izmjena i dopuna Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Oni su zatražili od Abazovića da u prvom slobodnom terminu primi na razgovor predstavnike granskih sindikata zaposlenih iz javnog sektora koji djeluju pri USSCG, kako bi mu predstavili statove o pitanjima koja će se neminovno otvoriti sa početkom primjene izmjena Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

U dopisu se navodi da su prvi put zakonom utvrđeni koeficijenti složenosti poslova za zaposlene na Univerzitetu sa akademskim zvanjem i u zdravstvu sa zvanjem ljekar subspecijalista, ljekar specijalista i doktor medicine.

Primjena Zakona, kako se dodaje, počinje 1. jula ove godine.

Iz sindikata su kazali da su do donošenja tog zakona koeficijenti složenosti poslova za ta zvanja utvrđivani kroz socijalni dijalog u postupku kolektivnog pregovaranja.

Kako su naveli, posebno se vodilo računa o odnosima zarada između različitih grupa poslova u djelatnosti, odnosno o rasponu zarada između najmanje i najviše plaćenih poslova.

„Izuzimanje poslova za ta zvanja iz kolektivnog pregovaranja i značajno povećanje koeficijenata složenosti poslova, do 72odsto u odnosu na prethodne, pri čemu im ostaju sva ostala prava iz Kolektivnog ugovora, pa i pravo za uvećanja zarada po svim osnovama, drastično narušavaju raspone u zaradama zaposlenih ne samo u tim djelatnostima, nego i u odnosu na druge zaposlene u javnom sektoru“, piše u dopisu.

Iz granskih sindikata koji djeluju pri USSCG naglasili su da se zarade zaposlenih u tim djelatnostima kolektivno pregovaraju skoro tri decenije, vodeći računa o pravičnoj raspodjeli budžetskih sredstava opredijeljenih tim djelatnostima, ali i na raspone tih zarada u odnosu na zarade drugih zaposlenih u javnom sektoru.

Oni su kazali da poštuju i razumiju potrebu povećanja zarada za ta zvanja, ali da se nameću određena pitanja koja će otvoriti početak primjene Zakona, a za koja je neophodno pravovremeno naći odgovore.

„Između ostalog, to se jednim dijelom odnosi na nužnost adekvatnog povećanja koeficijenta složenosti za druge grupe poslova u tim i ostalim djelatnostima u javnom sektoru kako bi se uspostavio narušeni raspon koeficijenata“, navodi se u dopisu.

Iz granskih sindikata iz javnog sektora koji djeluju pri USSCG rekli su da se to odnosi i na pitanje obezbjeđivanja neophodnih budžetskih sredstava koji, samo za povećanje zarada za pomenuta zvanja, iznose oko 35 miliona EUR na godišnjem nivou.

Oni smatraju da je neophodno da sastanku sa Abazovićem prisustvuju i predstavnici resornih ministarstava.