Savez udruženja penzionera Crne Gore: Tražimo smjenu direktora Fonda PIO

"Fond PIO ne bi postojao da nema nas, treba da služi nama, a ne mi njima. Savez je imao mnogo nesporazuma sa Fondom PIO i njegovim Upravnim odborom"

5298 pregleda 15 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Savez udruženja penzionera
Sa sjednice, Foto: Savez udruženja penzionera

Saveza udruženja penzionera Crne Gore saopštio je danas da traži smjenu direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) Ranka Aligrudića.

Kako navode na danas održanoj redovnoj godišnjoj sjednici Skupštine udruženja penzionera pokazano je nezadovoljstvo saradnjom sa Aligrudićem.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera Branko Vešović tvrdi, kako piše u saopštenju, da su isključeni su iz svih aktivnosti.

"Fond PIO ne bi postojao da nema nas, treba da služi nama, a ne mi njima. Savez je imao mnogo nesporazuma sa Fondom PIO i njegovim Upravnim odborom. Na sjednicama se više posvećivala pažnja šta misle dva mjesna udruženja Podgorice, nego stavovima opštinskih udruženja i Saveza, gdje je udruženo 90 odsto crnogorskih penzionera. Ove godine izostala je i humanitarna pomoć koju su svake godine dobijali. Upravni odbor Fonda PIO je to stopirao, sa obrazloženjem da se ova humanitarna pomoć dijelila samo članova DPS-a što nije tačno. To je samo hir Upravnog odbora koji ima većinu. Pisali su mi predsjednici mnogih opštinskih udruženja o nepravilnostima koje su uslijedile ovakvom raspodjelom pomoći", kazao je Vešović.

Dodaju da je dosta nepravilnosti po njegovim riječima bilo i u raspodjeli mjesta za odmor i rekreaciju, a "ugovore sa Institutum Simo Milošević je sam Aligrudić potpisao".

"Izbjegao je Savez i pošao na potpis Ugovora i izbacio nas kao trećeg potpisnika, poslije punih 12 godina veoma uspješne i korektne saradnje sa obrazloženjem da Institut u Igalu treba da korste penzioneri koji nijesu članovi Saveza. I do sada su ovo lječilište koristili i penzioneri koji nijesu članovi njihovo udruženja pod istim uslovima. Onda se šalje ulitmatum Savezu da se obavještava Fond PIO, koje upućen u Igalo što nijesam prihvatio", kaže Vešović.

Ističe i da su izostali i mnogi ugovori iz raznih oblasti u kupovini na rate kojih je na godišnjem nivou bilo i do 350 koji su omogućavali olakšice penzionerima.

Vešović naglašava da je Fond PIO stopirao i izgradnju stanova zbog primjedbi dva mjesna udruženja iz Podgorice i zadužio Komisiju da ispita navode.

"Najavljeno je na posljednjoj sjednici Upravnog odbora da će ubuduće stanove da radi Fond PIO. Već sedam mjeseci provjeravaju nepravilnosti, ali nikako da do te provjere dođe, jer nema nepravilnosti, a sredstva propadaju", rekao je Vešović.

On kaže da nijesu štampali "Glasnik penzionera" zbog nedostatka sredstava i da su tražili da im Fond PIO pomogne, kao suosnivač, ali su ih odbili sa motivacijom da otvore sajt.

"Inače nijedan zahtjev Saveza upućen Fondu PIO nije povoljno riješen, a bilo ih je nekoliko pa sam sa odustao da šaljem", kazao je Vešović.

Direktor Fonda PIO, kako piše u saopštenju Saveza udreženja penzionara bio iznenađen napadima, očekivao ih bude, ali ne u ovolikoj razmjeri.

"Ne slažete se sa mojom metodologijom rada, ali nam je cilj isti", poručio je Aligrudić penzionerima.

Smatra da je Savez udruženja penzionera registrovan kao nevladina organizacija i da su oni državna institucija i samim tim su udaljeni.

"Nužnost je formiranje drugih NVO ovih profila. Vi ste najbrojniji. Fond PIO je u obavezi da opslužuje i druge penzionere koji nijesu vaši članovi kao i vojne penzionere", poručio je Aligrudić.

Kada je u pitanju Evropa sad, Vešović kaže da u početku penzionera nije bilo nigdje, a da su tek kasnije najavili povećanje tri puta za 13 mjeseci tojest, dva usklađivanja godišnje, piše u saopštenju.

"Tražili smo razgovor na tu temu sa prošlim Ministarstvom finansija dva puta, ali bezuspješno. Ministarstvi finansija i socijalnog staranja u Vladi Krivokapića je bilo glavni zagovornik da Savez treba ukinuti", kazao je Vešović koji kako se navodi ostaje pri stavu da penzije budu 65 odsto od prosječne zarade i da nikad nijesu prihvatili modifikovanu obradu koja im je umjesto 10 odsto povećala penziju 8,15 odsto.

Bonus video: