Više od 60 crnogorskih privrednika dobilo nagrade na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić kazala je da je primjetan napredak u poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore, kao i u onome što naša zemlja može da ponudi na tom planu

1430 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Više od 60 proizvoda crnogorskih privrednika dobilo je nagrade na 89. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Na Sajmu je od 21. maja učestvovalo više od 1.100 izlagača iz 21 države, a izlagači iz Crne Gore su se predstavili na zajedničkom štandu u organizaciji Privredne komore Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Naši izlagači su jako zadovoljni učešćem na ovogodišnjem Sajmu, a da imamo dobre i kvalitetne proizvode pokazuje i to što je više od 60 proizvoda dobilo nagrade", kazala je predsjednica Privredne komore Nina Drakić.

Dodala je da je primjetan napredak u poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore, kao i u onome što naša zemlja može da ponudi na tom planu.

"Vjerujemo da će to naići na odobravanje od strane kupaca i da ćemo taj plasman poboljšati u narednom periodu. Ovo je jedan od načina da prezentujemo ono što imamo, kako bi se još bolje pozicionirali", istakla je Drakić.

Rukovodstvo Privredne komore Crne Gore posjetilo je danas i Privrednu komoru Vojvodine, a tokom sastanka sa predsjednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurovićem, razgovarano je o dosadašnjoj saradnji privrednika Crne Gore i Vojvodine, kao i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u kontekstu globalnih dešavanja i sve većih izazova za privredu.

U saopštenju Privredne komore (PKCG) se navodi da su konstatovani "odlični odnosi povezanih kompanija" koje prati značajna ekonomska razmjena, te prijateljski odnosi dviju privrednih komora.

U delegaciji su bili i predsjednik Skupštine Vojo Banović, potpredsjednik Pavle Radovanović i generalni sekretar Privredne komore Mitar Bajčeta.

Drakić je ocijenila da kroz ovu i slične posjete, savremeni trendovi u poljoprivredi, i drugim granama privrede, postaju dostupniji crnogorskim proizvođačima.

Privrednici su obišli i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, a kako su pojasnili iz PKCG, riječ je o jednom od vodećih Instituta za proizvodnju sjemena sa preko 1500 sjemenskih sorti i hibrida, koji se izvoze u 33 zemlje svijeta.

"Činjenica tako široke i obimne proizvodne baze, te uspješna izvozna orijentacija Instituta, bila je dovoljan povod da crnogorske poljoprivrednike neposredno upoznamo sa ponudom i mogućnostima Instututa NS SEME", ocijenila je Drakić.

Bonus video: