Rudnik uglja zaradio četiri miliona

Za prva tri mjeseca kompanija prihodovala 13,86 miliona, što je 1,15 miliona više nego u istom periodu lani

8089 pregleda 10 komentar(a)
Troškovi 30,3 odsto veći nego prošle godine: Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Troškovi 30,3 odsto veći nego prošle godine: Rudnik uglja u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Rudnik uglja Pljevlja u prva tri mjeseca ove godine zaradio je četiri miliona eura, pokazuje prvi kvartalni finansijski izvještaj te kompanije.

To je za 1,15 miliona manje nego za isti period prethodne godine, dok su prihodi bili 13,86 miliona i veći su za 1,15 miliona nego u uporednom periodu lani. Prihodi su veći i za 23,5 odsto u odnosu na plan.

Međutim, istovremeno su se troškovi poslovanja uvećali sa 4,2 miliona, koliko su iznosili prethodne godine, na 5,7 miliona eura. Uz to, na troškove zarada za tri mjeseca je otišlo skoro četiri miliona eura, što je 28 odsto više nego lani.

”Ostvareni troškovi u prvom kvartalu su iznosili 9,82 miliona eura i bili su za 749.374 eura, tj. 8,3 odsto veći od planiranih, a za 2,281 milion ili 30,3 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine”, kazali su iz menadžmenta kompanije.

Ukupni kapital preduzeća, čiji je osnovni proizvod ugalj namijenjen za industrijsku i široku potrošnju, na kraju marta je iznosio 72 miliona, što je za sedam miliona više nego na kraju 2021. godine, dok se neraspoređeni dobitak uvećao na 20 miliona.

Iz menadžmenta kompanije su istakli da su nastavili sa dobrom poslovnom politikom iz prethodnog perioda.

”U segmentu prodaje uglja za široku potrošnju, trend rasta iz 2020. i 2021. godine, nastavljen je i u prvom kvartalu 2022. godine pa je isporučeno čak 96,2 odsto više od planiranih količina, a za 73,2 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine”, piše u izvještaju menadžmenta.

Kupac od oko 87 odsto ukupnog proizvedenog uglja je TE “Pljevlja”, dok se ostalo isporučuje uglavnom kupcima iz regiona.

Prije tri dana Rudnik uglja Pljevlja je potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS), kojim je predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja.

Kompanija je prošlu godinu završila sa plusom od četiri miliona eura, a kompletno vlasništvo nad njom ima Elektroprivreda (EPCG).

Bonus video: