Bogdanović traži podatke o broju zaposlenih u državnim preduzećima od 2016. do 31. avgusta 2020.

Zahtjev upućen ministrima Ibrahimoviću i Dukaju, kao i direktorima više preduzeća u većinskom državnom vlasništvu

6776 pregleda 9 komentar(a)
Bogdanović, Foto: Luka Zeković
Bogdanović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Kluba poslanika Demokrate-Demos “Mir je naša nacija”, Boris Bogdanović, uputio je zahtjev za dostavljanje informacije u skladu sa članom 50 Poslovnika Skupštine ka dva ministarstva i 13 crnogorskih preduzeća.

Iz Demokrata je saopšteno da su podnijeli zahtjev da im se dostave informacije o broju zaposlenih lica za period od 1. januara 2016. do 31. avgusta 2020. godine u privrednim društvima u većinskom državnom vlasništvu, tačnije koliko je osoba zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme, koliko ih je zasnovalo radni odnos na određeno vrijeme, a koliko po osnovu ugovora o djelu. "Imajuću u vidu da su, kako ministarstva tako i državna preduzeća upoznata sa ovim članom Poslovnika, koristimo priliku da vas upoznamo i sa zakonskim rokom dostavljanja ove informacije a to je propisani rok od 15 dana. Takođe, zamolili smo da nam zahtijevane podatke i informacije iskažu odvojeno po svakom privrednom društvu uz navođenje sljedećih podataka: ime i prezime svakog zaposlenog odnosno angažovanog lica kao i datum zaključenja ugovora o radu ili ugovora o djelu i njihovom trajanju."

"Pored ovih osnovnih informacije za koje, vjerujemo da ćete se saglasiti, svaka građanka i građanin Crne Gore treba da zna, izražavamo uvjerenje da Vam neće biti zahtjevno da nam uz gore navedene podatke dostavite i podatke o tome koliko je u svakom od predmetnih privrednih društava čiji je većinski vlasnik država bilo zaposlenih i na drugi način aganžovanih lica na dan 01.01.2016. godine kao i na dan 31.08.2020. godine zaključno sa 01.09.2020. i na dan 31.03.2021. godine", saopštili su iz Demokrata.

Ta tema se, kako navode, zloupotrebljava u svrhu "populističke politike i revanšističke namjere aktuelne nelegitimne Vlade", pa je potrebno vidjeti koliko su lica zaposlili nosioci izvršne vlasti Vlade Duška Markovića, kako u redovnom četvorogodišnjem mandatu, tako i u periodu "tehničkog mandata DPS Vlade". Ti podaci biće, dodaju iz Demokrata, neprikosnoven dokaz šta su radili oni sa kojima su URA i SNP formirali "postizborni koalicioni Sporazum, kao i oni koji sada u toj nelegitimnoj Vladi vrše vlast".

Klub poslanika Demokrate-Demos "Mir je naša nacija" uputio je zahtjev ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću, ministru javne uprave Marašu Dukaju, kao i direktorima preduzeća: Goranu Jandreoskom (Aerodromi Crne Gore), Jovanu Gregoviću (Budvanska rivijera), Vladimiru Čađenoviću (CEDIS), Nikoli Rovčaninu (Elektroprivreda Crne Gore), Ireni Radović (Investiciono-razvojni fond), Iliji Pješčiću (Luka Bar), Vladimiru Božoviću (Montekargo), Milanu Ljiljaniću (Monteput), Mladenu Mikijelju (Morsko dobro), Draganu Tufegdžiću (Pošta Crne Gore), Josipu Đuraškoviću (Regionalni vodovod), Marini Bošković (Željeznička infrastruktura Crne Gore), kao i Slavenu Šestoviću, direktoru Željezničkog prevoza Crne Gore.

"Cijeneći da će ministri i direktori preduzeća pokazati ozbiljnost i profesionalnost u obavljanju ovako odgovornih funkcija, želimo da napomemo da je rok za dostavljanje informacija 15 dana od dana od kada je zahtjev predat", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: