Rudnik, EPCG i CEDIS za godinu zaposlili skoro po 200 ljudi (INFOGRAFIK)

Ministarstvo kapitalnih investicija ukazalo na nekontrolisano zapošljavanje u tri državne kompanije

15973 pregleda 27 komentar(a)
"Trend se nastavlja": Ibrahimović, Foto: Luka Zeković
"Trend se nastavlja": Ibrahimović, Foto: Luka Zeković

Državne kompanije Elektroprivreda (EPCG), Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) i Rudnik uglja Pljevlja su od kraja 2020. pa do kraja 2021. godine zaposlili gotovo po 200 novih radnika, pokazuju podaci do kojih je došlo Ministarstvo kapitalnih investicija, na čijem čelu se nalazi Ervin Ibrahimović.

Broj angažovanih osoba odnosi se po osnovu ugovora o radu na neodređeno i određeno vrijeme, ugovora o privremenim i povremenim poslovima i ugovora o djelu.

Ibrahimović je ove podatke prezentovao juče na sjednici Vlade i poručio da se taj trend nastavlja i u ovoj godini.

Vlada je na sjednici usvojila informaciju o uvećanju broja zaposlenih i povećanju troškova poslovanja po tom osnovu u kompanijama čiji je osnivač država. Predmet analize su bile četiri državne kompanije, dok ne postoje podaci o dvadesetak drugih kompanija koje su u većinskom državnom vlasništvu.

”U posljednje vrijeme došlo do je do naglog i nekontrolisanog uvećanja broja zaposlenih, koja nijesu opravdana realnim potrebama kompanija u smislu tehnologije organizacije rada i koja mogu imati izrazito negativne posljedice na rezultate poslovanja, kroz značajno uvećanje troškova poslovanja po osnovu isplata zarada zaposlenima”, navodi se u usvojenom dokumentu.

Ukupan broj zaposlenih po svim ugovorima u EPCG uvećan je sa 930 na 1.118, što je rast od 20 odsto za period od godinu dana. Za isti procentualni iznos se povećao i broj zaposlenih u Rudniku uglja sa 866 na 1.045 radnika, dok je u CEDIS-u zaposleno 192 nova radnika, pa ih ukupno ima 1.567. Za isti period broj radnika u Luci Bar se sa 391 povećao na 462.

U dokumentu se navodi da je utvrđeno postojanje prakse da su organi upravljanja predlagali i donosili izmjene i dopune akata o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koje ne prati neophodna analiza tehnologije organizacije rada, niti analiza efekata donošenja tih izmjena na finansijske iskaze i rezultate poslovanja u tim preduzećima.

Kao primjer je naveden predlog o izmjeni sistematizacije kod Rudnika uglja, a koji predviđa rast broja radnih mjesta za 393, na šta MKI nije dalo saglasnost, zahtijevajući opravdanost takve organizacije rada.

”Utvrđeno je i da se predlažu i usvajaju izmjene opštih akata kompanija kojima se, sa tržišnog aspekta, neopravdano uvećavaju zarade zaposlenima, gdje uz uvećanje zarada i uvećanje broja zaposlenih dolazi do značajne promjene u dijelu troškova po osnovu isplata zarada, koje dugoročno mogu ozbiljno ugroziti finansijku održivost tih kompanija, uključujući i one koje trenutno posluju sa pozitivnim rezultatom, koji je najprije posljedica visokih cijena energije na tržištu, izazvanih globalnim, eksternim faktorima”, piše u dokumentu.

Kako se navodi MKI je više puta reagovalo ukazujući na problem rasta broja zaposlenih a posljednji put 24. maja ove godine.

Vlada je donijela zaključke kojim preporučuje državnim kompanijama da bez odlaganja obustave sve aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem i zadužila MKI da donese set mjera ako se ne postupi prema predlogu.

Ta tačka je na sjednici izazvala polemiku. Ministar odbrane Raško Konjević je zahtijevao da se MKI hitno obaveže da predloži promjenu svih članova organa upravljanja preduzeća u kojima je došlo do promjena u broju zaposlenih.

Vlada je donijela zaključke kojim preporučuje državnim kompanijama da bez odlaganja obustave sve aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem i zadužila MKI da donese set mjera ako se ne postupi prema predlogu

Ibrahimović je kazao da insistiraju od kompanija da im dostave dodatnu dokumentaciju i da će na osnovu toga utvrditi kakve su bile dinamike i metode zapošljavanja, kao i da nema nikakv problem da se usvoji predlog Konjevića, ali da smatra da moraju djelovati u okviru Zakona o privrednim društvima.

Premijer Dritan Abazović podsjetio je da je zakonski rok da se održe skupštine akcionara kompanija u državnom vlasništvu do kraja juna, te da će sa njima rješavati kadrovske promjene.

”Ako je neko radio suprotno zakonu mora da odgovora, nezavisno od imena i prezimena… Mislim da se protiv nekih lica sprovode i neke druge radnje”, rekao je on.

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je kazao da ne mogu samo optuživati prethodnu Vladu, te zahtijeva da se ispitaju svi prethodni slučajevi zapošljavanja.

”Vlada DPS-a je u prošlom sastavu, od kada je izgubila izbore (30. avgusta) pa do Nove godine, zaposlila 4.700 radnika u državnim institucijama i preduzećima. Ne možemo sad optužiti jedne, a za ono što je bilo ranije - sve u redu. Treba sve da provjerimo”, rekao je Joković.

Bonus video: