izbjeći eventualne nestašice

Joković: Tražićemo od Srbije da se rezervišu osnovne namirnice u narednih šest mjeseci

"Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu, kako bi naša država imala rezerve osnovnih namirnica za barem tri mjeseca", kazao je ministar

21713 pregleda 60 komentar(a)
Joković, Foto: Luka Zeković
Joković, Foto: Luka Zeković

Crna Gora će tražiti od Vlade Srbije da se u narednih šest mjeseci obezbijedi nabavka osnovnih namirnica, kako bi se izbjegle eventualne nestašice na tržištu, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković.

Ukazao je da je naša država uvozno zavisna kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima.

"Uvozimo robe iz Srbije skoro pola milijarde eura i znam da u toj susjednoj zemlji postoji volja da se Crnoj Gori rezervišu osnovni prehrambeni proizvodi u narednih šest mjeseci", kazao je Joković za Radio Crne Gore, kako prenosi Portal RTCG.

To će, kako se navodi, biti i jedna od tema razgovora premijera Dritana Abazovića sa predsjednikom Srbije prilikom predstojeće posjete, u cilju zaštite domaćeg stanovništva. U Vladi, dodaje Joković, razmatraju i mogućnost ponovnog formiranja robnih rezervi.

"Trebalo bi formirati državne robne rezerve uz prethodno urađenu stručnu analizu, kako bi naša država imala rezerve osnovnih namirnica za barem tri mjeseca", kaže Joković.

Kriza na tržištu poljoprivrednih proizvoda i energenata može potrajati i domaći poljoprivrednici moraju više proizvoditi uz veću podršku države.

"Naredne godine treba izdvojiti što je više novca za poljoprivredu kako bi subvencije bile značajno veće, a da poljoprivrednici proizvedu još više hrane jer bilansi pokazuju da imamo dovoljno samo domaće lubenice i u jednom momentu mladog krompira", rekao je Joković.

Turistička sezona kreće i po svim najavama, dodaje Joković, biće uspješna, a to je šansa za plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda.