Medojević: Odmah zabraniti izvoz peleta i ogrjevnog drveta

"Niko ne traži da se proizvođači i prodavci ovih proizvoda tjeraju u gubitke, ali država ne smije da dopusti da se spekulacijama i zloupotrebom aktuelnih tržišnih konjunktura i deformacija zarađuje esktra profita i ugrožava standard i zdravlje građana", kazao je lider PZP-a

4430 pregleda 10 komentar(a)
Medojević, Foto: Luka Zeković
Medojević, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da je neophodno hitno zamrznuti cijene ogrjevnog drveta i peleta, te privremeno zabraniti izvoz, kako bi se zaštitio elementarni standard građana.

"Poremećaji u svjetskoj trgovini kao posledica rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, neminovno se odražavaju i na Crnu Goru. Zbog rasta cijene gasa, nafte i gasa, povećala se potražnja peleta i ogrevnog drveta. Italijanski kupci su već zainteresovani za otkup svih količina peleta koji se proizvodi u Crnoj Gori što je cijenu peleta sa 150 eura po toni od prošle godine, sada povećalo na 350 eura", saopštio je Medojević.

Zbog povećanje tražnje sa Kosova i Albanije, dodaje, cijena ogrjevnog drveta je od prošle godine porasla sa 40 na 80 eura po kubiku.

"Kako se samo u Podgorici skoro 30.000 porodica grije na pelet ili ogrevno drvo, ovo postaje nerešiv problem za veliki broj porodica u Crnoj Gori! Zato je neophodno hitno zamrznuti cijene ogrevnog drveta i peleta i privremeno zabraniti izvoz, kako bi se zaštitio elementarni standard građana. Niko ne traži da se proizvođači i prodavci ovih proizvoda tjeraju u gubitke, ali država ne smije da dopusti da se spekulacijama i zloupotrebom aktuelnih tržišnih konjunktura i deformacija zarađuje esktra profita i ugrožava standard i zdravlje građana", zaključio je Medojević.

Bonus video: