Bivši rudari obustavili blokadu rude

"Međutim dobili smo informaciju da je novac na računu i iz Vlade, tačnije Ivo Šoć, savjetnik premijera, nam garantuje da će nam novac biti uplaćen čim se završi procedura preko tužilaštva. Te pare su naše i niko ih ne može podići bez rudari", kazao je "Vijestima" Vitomor Krulanović, jedan od bivših rudara

6165 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlog protesta, Foto: Svetlana Mandić
Sa prošlog protesta, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici Rudnika boksita odlučili su da obustave blokadu izvoza rude jer su im iz Vlade, kako tvrde, kazali da se na računu nalazi 872.000 eura i da će taj novac biti opredijeljen za isplatu razlike u platama. Riječ je o novcu od prodaje upravne zgrade.

“Odustali smo jer smo prethodno nasjeli na tuđe priče da su Mađari odnijeli pare od prodaje upravne zgrade. Međutim dobili smo informaciju da je novac na računu i iz Vlade, tačnije Ivo Šoć, savjetnik premijera, nam garantuje da će nam novac biti uplaćen čim se završi procedura preko tužilaštva. Te pare su naše i niko ih ne može podići bez rudari“, kazao je „Vijestima“ Vitomor Krulanović, jedan od bivših rudara.

Bivši rudari traže da im se isplati razlika za 15 plata, od minimalnih do punih zarada, za period od prije uvođenja stečaja. Taj novac potražuju od 2014. godine, a u ponedjeljak su blokirali odvoz rude u mjestu Gračanica, tražeći da im se pomenuta dugovanja isplate.

Za oko 270 radnika neisplaćena potraživanja iznose nešto manje od dva miliona eura, u prosjeku od 5.000 do 7.000 eura. Privredni sud je odbio njihov zahtjev da se razlike u platama uvrste u prvi isplatni red, ali je apelacioni sud presudio u njihovu korist.

“Nadamo se da će Vlada posredovati kod sadašnjeg vlasnika Boksita, Veselina Pejovića, da nam on uplati daj nedostajući novac. Predložili smo da se novac od prodaje upravne zgrade svim radnicima podijeli jednako“, kazao je Krulanović.

Bonus video: