Javašluk i lopovluk na željeznici traju godinama

Komisiji za ispitivanje poslovanja u željezničkim preduzećima mandat istekao u decembru, Ministarstvo odlučuje da li će istrage nastaviti

38382 pregleda 61 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Komisija za ispitivanje poslovanja u željezničkim preduzećima, tokom svog šestomjesečnog mandata prošle godine, otkrila je veliki broj zloupotreba u poslovanju, kršenja propisa o bezbjednosti, nezakonitog zapošljavanja, nestručno izvedenih radova, nezakonitih polaganja stručnih ispita za mašinovođe, inženjere vuče, saobraćajne inženjere... Među brojnim nepravilnostima, kako je navedeno u zapisnicima, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se i postavljanje osoba na odgovorne pozicije tako što su snižavani kriterijumi iz sistematizacije, učestvovanje u saobraćajnim nesrećama sa službenim vozilima van radnog vremena, obavljanje prevoza na dijelu pruge mjesecima a da su bile u prekidu komunikacije i veze na toj pruzi, da često ne radi sigurnosna tehnika... Zabilježeno je i da je u željezničkim preduzećima zaposleno više osoba koje su završile Fakultet za menadžment u saobraćaju u Beranama iako ispiti ne odgovaraju obrazovanju za željeznicu, da su ispit za mašinovođe polagale jedne osobe, a da su uvjerenje dobile druge, da se skrivaju dokumenti o incidentima na pruzi...

Utvrđene nepravilnosti odnose se na period od 2016. do 2021. godine, a u mnogima se pominju tadašnji najviši funkcioneri željezničkih preduzeća, od kojih su neki kandidati i za nove funkcije. Komisiji je istekao mandat u decembru prošle godine nakon čega je predala svoj finalni izvještaj i preporuke resornom Ministarstvu kapitalnih investicija, upravama kompanija i inspektoru za željeznice.

Komisija kao jedan od primjera nezakonitosti koje su mogle da ugroze živote putnika navode i primjer s pruge Nikšić - Podgorica.

”Prekid optičkog kabla 4. jula 2021. na pruzi Nikšić - Podgorica. Na toj pruzi pruzi već nekoliko mjeseci ne rade komunikacione veze. Na tom dijelu je saobraćao voz 7101. Po zakonskom osnovu u slučaju prekida optičkog kabla i prekida komunikacija je potrebno zatvoriti prugu”, konstatuje komisija jednu od nepravilnosti.

Iako su utvrdili ogroman broj činjenica, ispravili brojne nedostatke i greške i dali veliki broj preporuka, Komisija u svom završnom izvještaju smatra da nije izvršen potpuni uvid u eventualne zloupotrebe u prethodnom periodu i da s tim poslom treba nastaviti.

”Kako će Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) i dalje nastaviti posao provjere poslovanja, da li u dosadašnjoj formi preko Komisije ili na neki drugi način, treba da odluče najodgovorniji u MKI po pitanju željeznice”, smatraju u Komisiji.

Oni su naveli i šta bi trebalo još ispitati i na koje zloupotrebe još sumnjaju.

”Prije svega, smatramo, treba provjeriti moguće zloupotrebe prilikom remonta pruge Nikšić - Podgorica, zloupotrebe oko davanja otpremnina pojedincima koji su nakon toga nastavili da rade u državnim preduzećima, zloupotrebe s dodjelom službenih stanova i kredita što je činjeno na nezakonit način, zloupotrebe sa stambenim kreditima, bespotrebno angažovanje advokatskih kancelarija za predmete koje su obrađivali zaposleni gdje su se odlivala velika sredstva, izvršiti provjeru od strane inspektora MKI svih položenih stručnih ispita sa ŽPCG u posljednjih 10 godina”, naveli su iz Komisije.

Komisija je preporučila što hitnije prestrukturiranje željeznice s ogromnim administrativnim viškovima i spajanje četiri sada odvojene kompanije, koje nazivaju, neekonomičnim i neefikasnim. Od bivše Željeznice Crne Gore, napravljene su četiri firme Željeznička infrastruktura, Željeznički prevoz (ŽPCG), Montekargo i Održavanje željezničkih voznih sredstava.

”Smatramo da su dovoljne dvije ili tri kompanije od postojećih četiri čime bi se smanjili troškovi poslovanja, povećala efikasnost rada, a time i bezbjednost željezničkog saobraćaja. U postojećim društvima treba sačiniti racionalne i funkcionalne sistematizacije radnih mjesta. Stimulisati inženjerski kadar da se bavi konkretno poslovima na održavanju tehničkih sredstava, a ne kao do sada da sjede u kancelarijama. Na primjer Tehnički sektor ŽPCG je potpuno odvojen od održavanja lokomotiva i EMV, samo se bavi investicionim održavanjem i to vrlo neuspješno i nestručno i zbog toga trpe i zaposleni i putnici”, navela je Komisija.

Provjeriti znanja svih stručnih lica, više angažovati inspekcije

Komisija smatra da bi se većim angažovanjem inspekcijskog kadra u depoima i radionicama, poboljšalo stanje tehničke spremnosti i da bi to imalo pozitivne efekte na likvidnost poslovanja i poboljšanje kvaliteta usluga i kako su naveli “što je najvažnije, povećao bi se stepen bezbjednosti željezničkog saobraćaja”.

”Kako je ljudski faktor najznačajniji za bezbjednost saobraćaja, tom segmentu treba posvetiti posebnu pažnju. U tom cilju treba organizovati redovno poučavanje (školovanje) osoblja od strane školskih instruktora. Treba vršiti redovnu i vanrednu provjeru znanja angažovanja stručnih lica s regularno položenim stučnim ispitima na željeznici. Obavljati stalni nadzor u odvijanju željezničkog saobraćaja od strane inspektora u MKI i neposrednih rukovodilaca u željeznici. Osposobiti kadrove za vršenje unutrašnje kontrole u svim segmentima. U ŽPCG preduzeti energične mjere u suzbijanju zloupotreba sa voznim kartama čime će se značajno povećati prilivi”, navedeno je u završnom izvještaju Komisije.

Bonus video: