Drakić: Neophodno što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda

Prioritet i ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva

2785 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić istakla je na današnjem sastanku sa ministrima i premijerom da je ta organizacija prirodni partneri sa Vladom od čije saradnje zavise stabilnost i kvalitet privrednog i ekonomskog ambijenta, te time i dostizanje održivog ekonomskog rasta i napretka.

"Pred nama su brojni izazovi na koje ćemo adekvatnije odgovoriti sinergetskim promišljanjem i djelovanjem. Period 2020-2021. godine protekao je u kompleksnoj borbi da se u uslovima globalne zdravstvene i ekonomske krize sačuva ekonomska supstanca crnogorske privrede. Kriza je na iskušenje stavila stabilnost mnogih kompanija, a kod nekih dovela u pitanje i opstanak. Ponovila bih i ovom prilikom da su naši privrednici u tim uslovima pokazali visok stepen društvene odgovornosti, nastojeći da sačuvajući radna mjesta svojih zaposlenih. U najnovijoj tržišnoj nestabilnosti, privreda je na sebe preuzela teret obezbjeđivanja nesmetanog snabdijevanja tržišta, prije svega osnovnim životnim namirnicama", navela je ona.

Ona je kazala da je činjenica da su sva pomenuta dešavanja potvrdila neadekvatnu strukturu domaće privrede.

"Njena diverzifikacija je neminovnost, ali moramo znati da se radi o procesu koji zahtijeva jasne i izdašne podsticajne politike i mjere, kojima se moramo posvetiti na svim nivoima. Takođe, visoka uvozna zavisnost naše nacionalne ekonomije mora biti smanjena, kako bi bila otpornija na sve eksterne udare. Jedino to bi moglo da vodi i povećanju zaposlenosti, posebno u nedovoljno razvijenim krajevima", poručila je ona.

Ona je ukazala na nekoliko prioriteta koji treba da se nađu u fokusu dijaloga i saradnje privrede i donosilaca odluka:

"Neophodno je permanentno praćenje zakonske regulative koja utiče na uslove poslovanja, a čiji je dijapazon veoma širok; što brže uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda; sveobuhvatni pristup u privlačenju stranih i domaćih investicija, a što u prvom redu podrazumijeva predvidljivost poslovnog ambijenta; pronalaženje sistemskog pristupa za podršku malim i srednjim preduzećima kao okosnici realne ekonomije; ulaganje u digitalnu transformaciju privrede koju treba da prati digitalizacija uprave, te ulaganje u zelenu i cirkularnu ekonomiju kao investicije u kvalitetnu budućnost cjelokupnog društva", rekla je ona.

Navela je da je Komora aktivni nicijator i učesnik u kreiranju obrazovnih programa kroz koje se stvaraju ljudski resursi sa kompetencijama i znanjima potrebnim da se odgovori izazovima savremenog digitalnog i zelenog poslovanja.

"Mi u ovim procesima vidimo veliku šansu za sve ekonomske aktere u društvu, tim prije što se način i modeli poslovanja itekako preslikavaju na društvo u cjelini, utiču na njega i, gledano dugoročno, diktiraju kako će izgledati budućnost mladih ljudi u Crnoj Gori. Uz to, čine nas odgovornijim prema resursima koji su ograničeni, a i obezbjeđuju našim kompanijama i njihovim proizvodima i uslugama zapaženije mjesto u lancima vrijednosti".

Kazala je da je zajednički imperativ stvoriti siguran ambijent koji će podstaći privrednike da ulažu u nove investicije i u otvaranje novih radnih mjesta. A upravo to, više nego bilo šta drugo, pomaže državi u postizanju stabilnosti javnih finansija, i vraća budžetu ono što je kroz olakšice ustupio privredi.

Bonus video: