Šestović: U ŽPCG više nema javašluka i lopovluka

Novi menadžment kaže da ima unapređenja poslovanja i pored naslijeđenih problema i ograničenih finansijskih sredstava

4479 pregleda 3 komentar(a)
Značajno povećan broj putnika i kvalitet prevoza: Željeznički prevoz, Foto: BORIS PEJOVIC
Značajno povećan broj putnika i kvalitet prevoza: Željeznički prevoz, Foto: BORIS PEJOVIC

Povodom teksta “Haos na željeznici - Javašluk i lopovluk traju godinama” reagovao je izvršni direktor Željezničkog prevoza Slaven Šestović navodeći da se nepravilnosti koje je otkrila komisija odnose na period 2016. do decembra 2021, da se novi menadžment ne vodi “javašlukom i lopovlukom”, da već drugu godinu ostvaruje pozitivne finansijske rezultate, da nije opravdano ulivati sumnju u bezbjednost i pouzdanost njihovih usluga, te u stručnost kadra sa dugogodišnjim, pa i višedecenijskim iskustvom, koji predano i profesionalno radi na održavanju voznih sredstava.

”U prilog tome da se aktuelni menadžement ŽPCG-a ne vodi “javašlukom i lopovlukom” već odgovornom upravljačkom politikom, govore ostvareni rezultati iz izvještaja o poslovanju za 2021. godinu kao i kvartalni izvještaji za 2022, te konstantno povećanje broja putnika, evidentno iz mjeseca u mjesec. Menadžment Željezničkog prevoza Crne Gore je maksimalno posvećen unapređenju i razvoju putničkog prevoza. U protekloj godini su uloženi veliki napori u cilju uspostavlajnja redovitosti željezničkog saobraćaja, izdvojena su značajna finasnijka sredstva u cilju remonta i osposobljavanja voznih sredstava (10 putničkih vagona i elektromotorni voz vrijednosti preko 1,5 miliona eura), napori u cilju unapređenja usluge kako na blagajnama tako i u vozovima, usaglašavanja komercijalne politike spram platežne moći i potreba naših putnika. Kao rezultat jedne odgovorne upravljačke politike svjedočimo pozitivnom rezultatu u 2021. godini i pored činjenice da smo još uvijek u postpandemijskoj fazi. Tokom 2021. lokalnom saobraćaju ostvareni su prihodi od prodaje karata u iznosu od 1,06 milion eura što predstavlja uvećanje za 26% u odnosu na 2020. godinu, dok je u međunarodnom saobraćaju ostvaren prihod u iznosu od 1,02 miliona eura i višestruko su veći u odnosu na 2020. godinu kada su iznosili svega 212.148 eura. Za prvih 5 mjeseci 2022. godine prevezeno je skoro 250.000 putnika, što je za 75% više u odnosu na uporedni period 2021 godine. Samo u maju mjesecu imamo cca 70.000 prevezenih putnika, od čega nešto više od 12.000 putnika na relaciji NK-PG-NK, što je višestruko bolji u učinak u odnosu na predhodne dvije godine”, naveo je Šestović.

On kaže da je u dijelu naplate voznih karata preduzet niz aktivnosti kako u reorganizaciji službi nadležnih za naplatu i kontrolu voznih karata, ali i u dijelu kaznene politike za sve koji postupaju suprotno zakonu i internim pravilnicima na željeznici.

”Rezultati takve politike jesu pripadajući prilivi od prodaje karata za prvih 5 mjeseci 2022. godine u iznosu nešto manjem od 800.000 eura što je za 64 % bolji rezulat u odnosu na isti period predhodne godine”, naveo je Šestović.

Povećali ispravnost voznih sredstava, nije bilo otkazivanja vozova

Šestović je kazao da kompanija broji 376 zaposlenih i da nije bilo povećanja tog broja u prethodnoj godini.

”Stanje ispravnosti voznih sredstava je iznad 90% i dovoljno za realizaciju reda vožnje. Jedan EMV serije 412/416 je stigao sa remonta i uključen je u saobraćaj u prethodnom periodu. Takođe, troje spavaćih kola ‘wlaab’ početkom sedmice stiglo je sa remonta i nakon završetka carinske procedure biće uključena u eksploataciju u sastavu noćnog voza. Dvoje kušet kola je u radu, a čeka se i otprema 4 “Z” kola. U narednom periodu planiran je remont još 3 spavaćih kola i 2 kušet kola. Takođe, važno je napomenuti da nije bilo otkazivanja vozova zbog nedostatka voznih sredstava. Menadžment ŽPCG ulaže napore u cilju unapređenja poslovanja ove kompanije u nadi da će napori koji se ulažu, sa ograničenim finansijskim sredstvima i naslijeđenim problemima, nastaviti da daju rezultate za koje se nadamo da ih korisnici naših usluga prepoznaju”, kazao je Šestović.

Bonus video: