Država se upisala kao vlasnik 15 miliona kvadrata zemljišta ulcinjske Solane, manjinski akcionari najavljuju odštetne zahtjeve

Tražiće 200 miliona zbog akcija bez pokrića

Ako olakšamo državnu kasu, uložićemo novac na neko sigurnije tržište, poručio predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević

25348 pregleda 19 komentar(a)
Solana odavno ne proizvodi so, Foto: Shutterstock
Solana odavno ne proizvodi so, Foto: Shutterstock

Manjinski akcionari Solane “Bajo Sekulić” zadovoljni su zbog odluke države da se upiše kao vlasnik 15 miliona kvadrata najstarijeg ulcinjskog preduzeća, iako je to, kako tvrde, na njihovu štetu.

Najavljuju odštetne zahtjeve vrijedne više od 200 miliona eura, zbog izdavanja akcija bez pokrića.

”Konačno je riješen problem vlasništva, pa neka je i na našu štetu. Nama je sada otvoren put ka ostvarenju naših prava pred domaćim, ali i međunarodnim sudovima, posebno u dijelu izdavanja akcija bez pokrića”, piše u reagovanju manjinskih akcionara koje potpisuje predsjednik Vladan Gačević.

Na osnovu rješenja Ministarstva finansija, Uprava za katastar i državnu imovinu u četvrtak je upisala državu kao titulara nad imovinom od 15 miliona kvadrata, dok su urušene poslovne zgrade, hangari i ostali objekti ostali u vlasništvu preduzeća.

”Nakon upisa države kao vlasnika na zemljištu koje ulazi u akcijski kapital Solane AD i koja je bila nosilac imovine, mi manjinski akcionari iskazujemo nezadovoljstvo zbog odluke, ali i zadovoljstvo zbog konačnog rješenja tog problema”, napisao je Gačević.

Gačević
Gačević foto: Privatna arhiva

Upozorio je da će “najviše izgubiti radnici jer će ostati bez svojih potraživanja, ili će dobiti neku socijalnu pomoć kao i ostali povjerioci koji se neće moći naplatiti iz stečajne mase budući da su dovedeni u zabludu, kao i mi”.

”Nažalost, država je raznim zaštitama i blokiranjem imovine, kao i ovim potezom poslala jasnu poruku kako domaćim tako i stranim investitorima da je ulaganje u Crnoj Gori nesigurno. Umjesto jakog tržišta kapitala, mi danas imamo opterećeno sudstvo, kompanije u stečaju dok promet akcijskim kapitalom na crnogorskoj berzi izostaje danima”, naveo je Gačević.

Najavio je da će sljedeći koraci akcionara, kojih ima oko 30.000, a koji su, kako je naveo, ispali građani drugog reda, biti odštetni zahtjevi zbog izdavanja akcija bez pokrića.

”Koji će, nadamo se, olakšati državni budžet za nešto više od 200 miliona eura, dok bismo u slučaju dobijanja te cifre novac uložili na neko sigurnije tržište. Ono što smatramo kao naš bitan argument prema sudovima jeste što je u bilansu stanja prilikom privatizacije Solane AD ušlo zemljište, odnosno inkorporirano u akcijski kapital”, navodi se u reagovanju.

Podsjetio je da su takve i slične situacije po istim pitanjima, po članu 419 pretvaranja korišćenja u svojinu, bile i u ostalim privatizacijama u Crnoj Gori.

”Ono što je zanimljivo, koliko je volšebno doneseno mišljenje Savjeta za privatizaciju na osnovu kojeg se upisala država kao nosilac prava svojine i pored presude da nije upravni akt, jeste da je solana kao već dioničarsko društvo dokupljivala zemljište od mještana pa je i to zemljište danas postalo državno. Brisanje zabilježbe stečaja je prije svega nepoštovanje suda i sudskih odluka imajući u vidu pri tom da je zakon o stečaju lex specialis svih zakona. Iz ovog se jasno može zaključiti ko je u pravu”.

Kada je govorio o obmanama, je li ministar Đurović mislio i na Solanu?

Gačević je pitao ministra ekonomije Gorana Đurovića, koji je nedavno kazao da su mnogi investitori, koji su htjeli da ulažu, bili obmanuti nekim obećanjima, uslovima i rokovima, da li je tada mislio i na slučaj ulcinjske Solane.

”Tamo gdje su akcionari obmanuti upravo od njegove Vlade... Tamo gdje je država prodala sve svoje akcije i dok je u njihovu procjenu ušlo i 1.300 ha nepoljoprivrednog zemljišta, što je 76 odsto imovine Solane AD. I na kraju, tamo gdje Vlada Zdravka Krivokapića nakon 20 godina, na osnovu netačnog mišljenja Savjeta za privatizaciju, upisala državu kao nosioca prava svojine”.

Bivši radnici traže isplatu potraživanja

Predstavnik sindikalne organizacije Solane Veselin Mitrović kazao je da je preduzeće i ranije bilo pod ingerencijama države i Privrednog suda. Podsjetio je da je programirani stečajni postupak uveden 2005. godine, a klasični 2011.

”U stečaju ne postoje ni manjinski ni većinski vlasnici ili akcionari, već samo povjerioci, dužnici i stečajna uprava koja upravlja stečajnim dužnikom. Sav dug koji je nastao u iznosu oko 5 miliona eura, napravio je stečajni dužnik, odnosno Eurofond kao najveći akcionar. Zato sada očekujemo da država formira novo preduzeće koje će upravljati Solanom, a nama, bivšim radnicima, isplati dugovanja u iznosu od 1,3 miliona eura plus povezivanje radnoga staža za 5 godina”.

Država je, tvrdi, dužna još da obešteti i dobavljače u iznosu od oko 1,5 miliona eura i plati poreze i doprinose - više od dva miliona eura, i da na taj način zaključi stečajni postupak.

”Od početka smo zagovarali ovo riješenje kao najpravičnije i s aspekta bivših radnika i povjerilaca jer je bilo jasno da većinskog vlasnika nije interesovala proizvodnja soli već samo špekulantska zarada na prodaji zemlje koja ne postoji jer je Solana preko 80% pod vodenom površinom. Iskreno se nadamo da će i ova agonija bivših radnika Solane Ulcinj koja traje skoro 17 godina biti završena.”

Mitrović je dodao da je za 70 bivših radnika prije nekoliko dana uplaćeno po 200 eura od ukupnih potraživanja.

”Samo meni, Solana duguje oko 30 hiljada eura.”