Predstavnici holandske ambasade ponudili saradnju u oblasti stočarstva

“Na sastanku je od strane predstavnika holandske ambasade ponuđena saradnja u oblasti stočarstva, odnosno, nabavke čiste rase mliječnih krava i svinja za priplod i uzgoj, čime bi se pojačao genetski potencijal ovih životinja u Crnoj Gori”

3720 pregleda 3 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
Sa današnjeg sastanka, Foto: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Predstavnici holandske ambasade u Crnoj Gori ponudili su saradnju u oblasti stočarstva, odnosno, nabavke čiste rase mliječnih krava i svinja za priplod i uzgoj, čime bi se pojačao genetski potencijal tih životinja u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštili su da je to predloženo na sastanku potpredsjednika Vlade i resornog ministra Vladimira Jokovića i atašea za poljoprivredu Holandije za Crnu Goru, Srbiju, Austriju i Mađarsku Kun fan Hinekena.

“Na sastanku je od strane predstavnika holandske ambasade ponuđena saradnja u oblasti stočarstva, odnosno, nabavke čiste rase mliječnih krava i svinja za priplod i uzgoj, čime bi se pojačao genetski potencijal ovih životinja u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Hineken je, kako se navodi, Jokoviću predstavio program plavo-zelenih gradova, koji se trenutno sprovodi u zemljama okruženja i predstavio mogućnost saradnje lokalnih uprava Holandije sa lokalnim upravama Crne Gore u ovoj oblasti, a pod pokroviteljstvom ministarstva.

Iz Ministarstva su naveli da je cilj tog projekta pametno korišćenje vodotokova za poljoprivredu, energetiku, a prije svega sprečavanje poplava u kišnom periodu što je evidentan problem u svim zemljama regiona.

“Joković je sa zadovoljstvom prihvatio predložene inicijative i konstatovao da će se u narednom periodu raditi na još intenzivnijoj saradnji dvije zemlje, te da da je potrebno raditi i na uklanjanju svih oblika poslovnih barijera”, kazali su iz Ministarstva.

Joković je, govoreći o iskustvu korišćenja IPARD i drugih EU fondova, predložio da saradnja dvije države, kao i saradnja sa Evropskom unijom (EU) treba da ide u pravcu pomoći Crnoj Gori u što boljem plasmanu svojih kvalitetnih proizvoda na tržište zemalja Unije, prije svega crnogorskih vina, mesnih prerađevina i sireva.

“Konstatovano je da se privredna saradnja u oblasti poljoprivrede između Holandije i Crne Gore odvija na visokom nivou, uz obostrano opredeljenje da se u narednom periodu još više ojača”, naveli su iz Ministarstva.

Kako je saopšteno, u sklopu radne posjete Crnoj Gori Hineken se sastanao i sa direktorom Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove Vladimirom Đakovćem, sa kojim je razgovarao o pomoći na stručnom nivou, narocito u oblasti kontrole populacije pasa lutalica i drugih aspekata iz oblasti zdravlja i dobrobiti životinja.

“Kako je Crna Gora veliki uvoznik sjemena i sadnog materijala iz Holandije, bilo je riječi i o unapređenju saradnje iz oblasti zdravstvene zaštite bilja”, rekli su iz Ministarstva.

Ističe se da je Hineken pohvalio napore proizvođača hrane u Crnoj Gori i Uprave, koji su kao rezultat dali da se mnogi crnogorski proizvođači i prerađivači hrane sada nalaze na listi odobrenih izvoznika u zemlje EU, kao i regiona.

Iz Ministarstva su dodali da su drugog dana posjete predstavnici delegacija Holandije sa predstavnicima ministarstva obišli više crnogorskih proizvođača koja se bave proizvodnjiom tradiconalnih crnogorskih proizvoda.

Bonus video: