Fakturisali zakupninu za „Kraljičinu plažu” bez PDV-a

Rukovodstvo države firme HTP “Miločer” tražiće od tužilaštva da se pokrene postupak protiv bivšeg menadžmenta i bivših članova Vlade zbog neplaćanja ove dažbine

8581 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) “Miločer” svih prethodnih godina od 2007. godine fakturisalo je kompaniji “Adriatic properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa zakupninu hotela “Kraljičina plaža” u ukupnom iznosu od 350 hiljada eura godišnje, a da pri tome nije zaračunat i dodatno porez na dodatnu vrijednost (PDV).To je navedeno u izvještaju revizora o poslovanju firme za 2020. u koje su “Vijesti” imale uvid.

Zbog ove, ali i drugih utvrđenih nepravilnosti bivšeg menadžmenta, Odbor direktora na čelu sa Đorđem Vujovićem (DF), je zadužio izvršnog direktora da pokrene krivični postupak pred nadležnim tužilaštvom protiv bivšeg menadžmenta i bivših članova Vlade. HTP “Miločer” je u stoodstotnom vlasništvu Vlade.

HTP Miločer je fakturisao rente na tromjesečnom nivou. Uvidom u ugovor o zakupu hotela “Kraljičina plaža” iz 2007. godine kao i aneksa iz.2012. godine zagarantovana renta iznosi 350.000 eura na godišnjem nivou. Zakupnina je navedena u neto iznosu. HTP je vršilo fakturisanje ali u bruto iznosu, sa PDV-om na godišnjem nivou 350.000 eura umjesto da na taj iznos obračuna i naplati PDV. Za 60.744 eura su potcijenjeni prihodi od zakupa, neto rezultat prije oporezivanja, kao i potraživanje od zakupca”, piše u izvještaju revizora.

”Vijesti” su ovim povodom kontaktirale “Adriatic Propertis”, ali je iz kompanije objašnjeno da zbog arbitražnog postupka koji je u toku ne mogu ništa da komentarišu.

”S obzirom na status arbitražnog postupka koji je u toku i u kome je HTP “Miločer” jedna od strana ne možemo dati bilo kakav komentar”, kazali su u Statisovoj kompaniji.

“Vijesti” su nedavno objavile i da je revizor utvrdio da ne postoji činidbena garancija od 20 miliona eura za gradnju novog hotela “ “Kraljičina plaza”.

“Ugovorom o zakupu između HTP ‘Miločer’ i ‘Adriatic Properties’ iz 2007. godine, predviđene su činidbene garancije. Nijesmo dobili na uvid informaciju od izvršnog direktora po pitanju činidbenih garancija.

Garancije su predviđene na iznose, član 36.1, do 20 miliona eura i član 44.2, na 500.000 eura”, navodi se u izvještaju revizora.

Vlada premijera Željka Šturanovića je 15. januara 2007. dala zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, “Vile Miločer” i “Kraljičina plaža”.

Potpis su tada stavili direktori HTP “ Budvanska rivijera i HTP “Miločer”, kao i predstavnici Aidway investments limited sa Britanskih djevičanskih ostrva, Ministarstvo turizma Vlade i Aman resorts.

Po tadašnjem ugovoru gaantovana godišnja ukupna zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom i predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine.

Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju “Svetog Stefana” uloži 50 miliona eura.

Vlada, na čelu sa bivšim premijerom Zdravkom Krivokapićem, nakon deset godina skinula je oznaku tajnosti sa dokumentacije u vezi sa zakupom tri hotela.

Advokatica Ana Đukanović, sestra aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, pisala je 6. novembra 2012. tadašnjem premijeru Igoru Lukšiću tražeći da se smanji zakup koji shodno ugovoru plaća “Adriatic properties”.

Nakon njenog dopisa, Vlada je 29. novembra te godine usvojila predlog aneksa za tri hotela i poslala ga Skupštini, koja je aneks usvojila tek nakon tri godine, jer tadašnja koalicija koju su činili DPS i SDP nije imala većinu u Skupštini koja bi podržala taj akt.

Kasnije je Đukanovićeva Vlada dobila podršku dijela tadašnje Pozitivne i aneks za “Sveti Stefan” i “Miločer” je usvojen krajem jula 2015. godine.

Aneks za “Kraljičinu plažu” usvojen je pola godine kasnije. Tada je za “Sveti Stefan” produžen zakup za 12 godina do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura, dok je za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina i omogućena je izgradnja kondo hotela koji uključuje apartmane za prodaju i za hotelsku djelatnost.

Lider Pozitivne Darko Pajović koji je presudio da se ugovor produži, a kao nagradu dobio je ambasadorsko mjesto u Pekingu.

Gradnja novog hotela “Kraljičina plaža” od početka je izazvala kontroverze, jer je zakupcu dozvoljeno da u Miločerskom parku, na mjestu nekadašnjeg hotela” izgradi novi, ali i depadans sa 66 stanovima za tržište, čija je vrijendost više desetina miliona eura.

Opština Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan, kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Vrhovni sud nedavno je odbacio je kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji odbio tužbu metropole turizma protiv saglasnosti Glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela Kraljičina plaža u Pržnu. Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, a koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, Uprvnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Upravnog suda, te da je rješenje Glavnog državnog arhitekte o davanju saglasnosti zakonito.

"S obzirom na status arbitražnog postupka koji je u toku i u kome je HTP "Miločer" jedna od strana ne možemo dati bilo kakav komentar", kazali su u Statisovoj kompaniji

Bonus video: