MERT: SEA Dance o ograničenjima za finansiranje obaviješten u maju, ne vidimo prostor za pritisak na Vladu

"Ovo je možda prilika da država promijeni pristup i sa više sredstava podrži domaće kulturne programe i festivale poput npr. Budve grad teatra, Kotor arta i Barskog ljetopisa"

8808 pregleda 7 komentar(a)
Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Čupić
Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, Foto: Vlada Crne Gore/Bojana Čupić

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) saopštilo je danas da su organizatora Sea Dance festivala o zakonskim ograničenjima za finansiranje obaviješteni već u maju.

Oni su reagovali na jučerašnje saopštenjue poslanika Demokratske Crne Gore, Dragana Krapovića, u kome se između ostalog navodi da nije on, već da su predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović primali organizatore festivala i slali poruke nastavka saradnje.

"U odnosu na reagovanje uvaženog poslanika Dragana Krapovića, koji vjerovatno nije upoznat sa detaljima, Vlada Crne Gore je već sredinom maja obavijestila organizatora Sea Dance-a o zakonskim ograničenjima za finansiranje tog festivala. Podsjećamo da je Sea Dance 2021. godine dobio od države pomoć od 200 hiljada eura nakon čega je Agencija za kontrolu državne pomoći upozorila Vladu da bi nova takva odluka bila u domenu krivične odgovornosti", ističe se u saopštenju MERT.

Oni su dodali da ukoliko Krapović, kako i sam kaže u reagovanju "potvrđuje mišljenje da je ovakav aranžman problematičan sa aspekta Zakona o kontroli državne pomoći", ne vide dalji prostor za pritisak na Vladu Crne Gore da djeluje mimo zakona države.

"Smatramo da je takav pritisak i kampanja i sa drugih strana kontraproduktivna jer je država izdvajanjem 4.3 miliona eura za Sea Dance u proteklih osam godina najbolje pokazala da je partner festivala", piše u saopštenju MERT.

Iz tog Vladinog resora su poručili da su u okviru programa podsticajnih mjera ove godine podržali brojne manifestacije širom Crne Gore u iznosu od 468.000 eura.

"Ovo je možda prilika da država promijeni pristup i sa više sredstava podrži domaće kulturne programe i festivale poput npr. Budve grad teatra, Kotor arta i Barskog ljetopisa. Sa druge strane, očekujemo da će organizatori Sea Dance-a, uzevši u obzir sve što je Vlada Crne Gore do sada uradila da pomogne ovu manifestaciju i imajući u vidu da je riječ o komercijalnom festivalu koji ostvaruje prihode od ulaznica, brojnih sponzorstava i naplate pratećih sadržaja, imati odgovoran i profesionalan pristup i održati najavljeni program", zaključuje se u saopštenju MERT.

Bonus video: