Od male porodične firme do EU trpeze

Firma se od osnivanja četiri puta širila, usvojila sve značajne standarde kvaliteta i brojna međunarodna priznanja
441 pregleda 0 komentar(a)
Interproduct, Foto: YouTube
Interproduct, Foto: YouTube
Ažurirano: 06.10.2017. 15:54h

Prije gotovo dvadeset godina porodica Mijušković odlučila se za jasnu viziju svog budućeg poslovanja. Na obodu Prijestonice, neposredno ispod Đinovog brda, porodica je sa strašću i posvećenošću započela svoju proizvodnju - danas prepoznatljivog ukusa i imena - Interproduct.

Kao mala porodična kompanija za proizvodnju crnogorskog pršuta, Interproduct je vrlo brzo proširio proizvodnju na druge tradicionalne suhomesnate specijalitete i iz godine u godinu povećavao proizvodnju.

Olakšica na putu do uspjeha bilo je, kako kaže direktor Interptoducta Ivan Mijušković, veliko porodično iskustvo kako u privrednom sektoru, ali i drugim granama djelatnosti, a ideja za ovu vrstu biznisa nametnula se spontano.

Sem ukorijenjene porodične tradicije, Interproduct je u toku sa savremenim trendovima i standardima, pa njihovi proizvodi obiluju specifičnom aromom, teksturom i ukusom. Za to je, prema riječima Mijuškovića, zaslužno jedinstveno klimatsko područje na 672 m nadmorske visine i kontinentalnim vazduhom sa uticajem blizine mora i planina, kao i očuvanje tradicionalne proizvodnje uz primjenu najsavremenije tehnologije i standarda u proizvodnji hrane.

Proizvodnja se obavlja u proizvodnom pogonu u sopstvenom vlasništvu, tehnički, tehnološki i sanitarno opremljenom na evropskom nivou, po HACCAP standardu, koji je izdat od njemačke sertifikacione kuće »TUV Rheinland, a proizvodni proces se odvija prema svim važećim propisima o proizvodnji hrane, sanitarnim, higijenskim i drugim uslovima (ISO 9001:2008 QMS standard).

„Postignut je visok kvalitet proizvoda, što potvrđuju brojna priznanja i medalje za kvalitet na domaćim i međunarodnim sajmovima. Posebno bih istakao da smo nosioci priznanja 'Šampioni među pršutama' na nedavno održanom Novosadskom sajmu. Nosioci smo kolektivnog žiga Dobro iz Crne Gore, kao i znaka Made in Montenegro i licence za izvoz robe za tržište Ruske Federacije. Takođe, posjedujemo sertifikat za dobijeni entitetski kod - NATO (Commercial and Government Entity Code). Od 2015. smo u procesu implementiranja BRC-a i IFC-a”, ističe Mijušković.

Pored toga, Interproduct je prva firma u Crnoj Gori koja je implementirala uspješni sistem japanskog poslovanja „Kajzen menadžment“. Novostečene vještine, uz podršku stručnjaka iz Japana, svakodnevno se primjenjuju unapređenje poslovanja.

U preduzeću je trenutno devet stalno zaposlenih i 10 sezonskih radnika sa višegodišnjim radnim iskustvom u kompaniji.

Tri člana porodice Mijušković uključeni su u vođenje firme , dok se najmlađi članovi, u zavisnosti od školskih obaveza, polako obučavaju i uključuju u posao.

Sa najtežim periodom poslovanja su se, kažu u Interproductu, susreli početkom 2000-te godine. Kao i većina privrednih subjekata na crnogorskom tržištu, imaju problem sa nelikvidnošću određenih kupaca i nelojalnom konkurencijom.

Mijušković navodi da sa nestrpljenjem očekuju otvaranje tržišta Evropske unije, jer trenutne okolnosti predstavljaju barijeru, s obzirom na velika investiranja prilikom implementiranja i sertifikacije standarda upravo za tržište EU.

„Firma se u pogledu kapaciteta prostorno četiri put širila, posljednja rekonstrukcija je obavljena 2009. godine, čime je povećan kapacitet za oko 100% u odnosu na prethodni. U narednom periodu, u planu je proširenje asortimana proizvoda, kako bi se zadovoljila potražnja na domaćem i inostranom tržištu. Samim tim, podrazumijeva se proširenje kapaciteta kompanije. Bez kvalitetne kreditne podrške, privredni rast je jako otežan. S obzirom na već navedeni progres, firma i dalje radi na novim biznis planovima”, zaključuje prvi čovjek Interproducta.

Kako bogatom asortiman uslugom, tako i direktnim odnosom sa partnerima u Interproductu se, kako ističu, trude da etički djeluju na društveno okruženje. Redovno izmiruju sve tekuće poreske obaveze i nalaze se na bijeloj listi poreskih obveznika.

Velika i presudna podrška od IRF-a za razvoj proizvodnje

Posao preduzeća, čiji je kapital prošle godine procijenjen na 1.351.877 eura, započet je osnovnim porodičnim sredstvima, uz podršku tadašnjeg bankarskog sektora. U narednim godinama, biznis se širio uz kreditnu podršku Investicionog razvojnog fonda (IRF).

„Učešće IRF-a, od ukupne poslednje investicije, iznosi oko 30-40%. Što se tiče kreditnih uslova, vrlo smo zadovoljni jer smatramo da su povoljniji od trenutnih uslova bankarskog sektora. Veliko nam je zadovoljstvo da je IRF prepoznao Interproduct kao jednog od lidera u proizvodnji tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i podržao nas”, kaže Mijušković.