Radnici Željezare zauzeli fabriku, na krovu štrajkuju glađu: Pregovori o prodaji neće se više voditi bez nas

Predstavnik radnika Ivan Vujović je "Vijestima" rekao da im se niko nije obratio ni iz Vlade ni zainteresovani kupac Miodrag Daka Davidović od kada su najavili radikalizaciju protesta i pozvali predstavnike Vlade i Davidovića da im objasne zbog čega su obustavljeni pregovori o kupovini fabrike

80804 pregleda 106 komentar(a)
Radnici Željezare na krovu, Foto: Dijana Savović
Radnici Željezare na krovu, Foto: Dijana Savović
Ažurirano: 11.08.2022. 20:09h

Radnici nikšićke Željezare zauzeli su fabriku i niko više neće moći da uđe u nju bez našeg odobrenja. Mi smo na krovu započeli štrajk glađu, kazao je "Vijestima" predstavnik radnika Ivan Vujović.

On je naveo da im se niko nije obratio ni iz Vlade ni zainteresovani kupac Miodrag Daka Davidović od kada su prije tri sata najavili radikalizaciju protesta i pozvali predstavnike Vlade i Davidovića da im objasne zbog čega su obustavljeni pregovori o kupovini fabrike.

"Niko više neće moći da uđe u fabriku, ni sadašnji vlasnik ni bilo ko drugi. Pregovori o prodaji Željezare neće se više voditi bez nas. Poziv Davidoviću i predstavnicima Vlade da nam objasne šta se desilo i ko je kriv za prekid pregovora. Mi ćemo biti u štrajku glađu na krovu upravne zgrade, dok se ti problemi ne riješe", kazao je Vujović.

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik koji protestuju već 70 dana ponovo su se ranije danas popeli na krov te fabrike nakon što je opet odgođena odluka o kupovini Željezare.

Novinarka TV Vijesti sa lica mjesta javila je u Vijestima u pola sedam da je ovo drugi put u posljednjih 15 dana da su se popeli na krov, ovog puta zbog odugovlačenja pregovora.

Današnji dan trebalo je da donese konačan rasplet, međutim samo nova neizvjesnost i novi rok kako je saopštio potencijalni investitor - nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović, a to je 22. avgust kada bi navodno trebalo da se nastave pregovori sa turskim Tosjali holdingom.

Međutim, radnike je iznervirala oprečna vijest, a to je sa jedne strane Davidović koji je kazao da država nije izašla u susret njegovim zahtjevima, a to je zahtjev da samostalno proizvodi struju za potrebe fabrike, takođe da se Željezari vrati jezero Liverovići kao i kamenolom na Budošu, odnosno da iz ministarstava u ova dva dana nije stigao odgovor, dok sa druge strane premijer Dritan Abazović tvrdi da je država izašla u susret, ali da ne može uticati na dogovor između dvije strane.

Radnici ne odustaju od toga da ne čekaju novi rok.

"Niko nam se nije javio, pozivali smo Davidovića, nije nam se nijednom javio. Imamo u istom minutu dvije izjave, jednu od premijera koji je rekao da je sve što je traženo dobijeno od države i drugu izjavu Davidovića koji je rekao da nije dobio ništa od države", rekao je Vujović u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti.

On je rekao da pozivaju Davidovića i Abazovića da dođu i da saopšte "ko je kriv, ko je slagao radnike Željezare, jer mi više ne vjerujemo nikome".

"Neka znaju i premijer i svi ostali u ovoj državi da ova upravna zgrada neće valjati nikome ako ne bude valjala radnicima Željezare, a to znači da vjerovatno za nekoliko sati neće biti u ovakvom izgledu. Pa neka vide šta to znači", rekao je Vujović.

Jedan od radnika je rekao da je njihov stav da su pregovori propali tj. da se nisu ni pomjerali sa mjesta.

Jedan od radnika je kazao i da su dobili informaciju da je neko nešto zapalio u Tehnostilu, ali da radnici nisu silazili sa krova da ne bi bilo da su to uradili radnici Željezare.

"Ono što radnici Željezare urade, to će znati crnogorska javnost. Pozivam sve predstavnike političkih stranaka koji dolaze u Nikšić kad su izbori i obećavaju građanima brda i doline da dođu i vide u kokvom se stanju nalaze radnici i da zajedno sa premijerom riješe ovu situaciju", poručio je jedan od radnika.

Jedan od radnika je istakao i da ostaju na krovu i da upućuju apel Elektroprivredi Crne Gore (EPCG) i njenom direktoru Milutinu Đukanoviću ako mogu da se uključe i riješe ovu situaciju.

"Ne možemo kontrolisati raspoloženje radnika i njihove postupke. Sigurno nećemo sjedjeti skrštenih ruku", rekao je jedan od radnika.

Na licu mjesta su vatrogasci i policija.

Radnici su ranije danas poručili da će do 18 časova čekati da u fabriku dođu Davidović i Abazović.

"Čekali smo dovoljno dugo i više nećemo. Prvog septembra ostajemo bez posla i to sigurno nećemo dozvoliti. Ukoliko gospodin Davidović nije sposoban da preuzme ovu fabriku, pozivamo državu da je preuzme, jer mislimo da je sposobna da je vodi, da ovdje ima dovoljno kadra sposobnog da Željezaru podigne na noge", rekao je ranije danas na pres konferenciji Ivan Vujović, jedan od radnika Željezare.

Radnici su se nakon pres konferencije popeli na krov Željezare.

Davidović je danas kazao "Vijestima" da su ga predstavnici Tosjali grupe obavijestili da pregovore u kupovini Željezare mogu nastaviti 22. avgusta, ali i da nije dobio odgovore iz ministarstava o njegovom zahtjevu da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za budući rad Željezare, da se vrati pravo Željezare na korišćenje voda iz Liverovića i krečane na kamenomolu Budoš, kao i da sve to otežava njegovu namjeru da preuzme ovu fabriku i ponovo pokrene proizvodnju.

"Svjedoci ste da sam protekla tri mjeseca sa radnicima obilazio nadležna ministarstva ali da nismo dobili odgovore na pitanja struje, vode i korišćenja kamenoloma", kazao je Davidović.

On je naveo da je nastavak pregovora nemoguć bez odgovora države na ova pitanja.

Davidović je ranije naglasio da ne traži od države ni jedan eura učešća u kupovini Željezare niti subvencija za struju već samo da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za potrebe Željezare i vraćanja prava fabricu da koristi vodu iz Liverovića i krečanu, jer bez toga nije moguće obnoviti proizvodnju.

Bonus video: