Radnike Željezare nisu zvali na sastanak

Predstavnik radnika Ivan Vujović kazao je sinoć “Vijestima” da se nadaju da će na ovom sastanku biti donijeta odluka o kupovini fabrike

20738 pregleda 18 komentar(a)
Štrajk glađu i blokadu fabrike radnici počeli u četvrtak: Krov upravne zgrade, Foto: Foto: Dijana Savović/TV Vijesti
Štrajk glađu i blokadu fabrike radnici počeli u četvrtak: Krov upravne zgrade, Foto: Foto: Dijana Savović/TV Vijesti

Radnike nikšićke Željezare zvanično niko nije pozvao na sastanak u ponedjeljak, kada bi predstavnici Vlade i Elektroprivrede trebali razgovarati o mogućoj kupovini te fabrike od sadašnjeg vlasnika turske Tosjali grupe.

Sa radnicima je od zvaničnika juče razgovarao samo predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević koji ih je obavijestio da je u ponedjeljak u osam sati zakazan sastanak u Vladi, na kome će sa premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutinom Đukanovićem razgovarati o mogućnosti da država i EPCG preuzmu Željezaru.

Predstavnik radnika Ivan Vujović kazao je sinoć “Vijestima” da se nadaju da će na ovom sastanku biti donijeta odluka o kupovini fabrike.

”Niko nas zvanično nije pozvao na taj sastanak, ali će dio kolega tada biti u Podgorici i čekati njegov epilog, a ostali će biti ovdje na krovu upravne zgrade. Tokom vikenda nećemo prekidati štrajk glađu niti blokadu upravne zgrade i ostajemo ovdje na krovu. Štrajk nećemo prekidati dok se ne riješi naša sudbina”, kazao je Vujović.

Radnici su kasnije donijeli odluku da u naredna tri dana prekinu štrajk glađu zbog tragedije na Cetinju. Izrazili su najdublje saučešće porodicama preminulih. "U naredna tri dana prekidamo sve aktivnosti i nastavljamo naš protest na krovu fabrike u miru i tišini", rekli su.

Na pitanje kakvo je zdravstveno stanje radnika nakon prvog dana štrajka glađu, Vujović je kazao da je jedan radnik juče imao zdravstvene probleme i da je odvežen u bolnicu gdje mu je pružena pomoć i gdje se zadržao sedam-osam sati nakon čega se vratio na krov i nastavio štrajk.

Predsjednik Opštine Kovačević je juče ranije naveo i da će nadležnima u državi i Elektroprivredi predložiti da se dobit, koju je EPCG ostvarila u prošloj godini i ustupila je Vladi, uložiti u kupovinu Željezare i da se da na upravljanje Elektroprivredi.

”Kada bi se postavila na noge, mogla bi se povjeriti nekom zdravom investitoru”, naveo je Kovačević.

Radnici smatraju da bi to bio pravi put za oporavak fabrike, jer postoji pravi kadar, radionice i veliki broj krovova gdje bi se instalirali solarni paneli. Sadašnji vlasnik fabrike je najavio da će sa radnicima raskinuti ugovore o radu 1. septembra. Željezara ne radi već godinu i po.

Radnici Željezare u četvrtak popodne su zauzeli fabriku i na krovu započeli štrajk glađu, nakon što je Miodrag Daka Davidović saopštio da su ga iz Tosjalija obavijestili da se njegovi pregovori o kupovini Željezare mogu nastaviti tek 22. avgusta, kao i da od Vlade nije dobio odgovor na njegov zahtjev da mu se omogući izgradnja solarnih i vjetro elektrana za budući rad Željezare, da se vrati pravo Željezare na korišćenje voda iz Liverovića i krečane na kamenolomu Budoš.

Bonus video: