"MEK priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize"

Đurović: Predložićemo ukidanje PDV-a na solarne panele

"Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen"

12518 pregleda 33 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore priprema nove mjere za ublažavanje posljedica najavljene energetske krize na jesen, u okviru kojih će ministru finansija Aleksandru Damjanoviću dati predlog za ukidanje poreza na dodatu vrijednost na solarne panele.

To se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, koje potpisao ministar tog resora Goran Đurović.

"Smanjenje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj bržu tranziciju ka obnovljivim izvorima što će dugoročno osigurati bolje snabdijevanje strujom i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i loše hidrološke situacije. Mjeru ukidanja PDV-a na solarne panele nedavno je najavila i Vlada Republike Hrvatske", istakao je Đurović.

U saopštenju se podsjeća da je "zbog poremećaja na tržištu energenata tokom proteklih mjeseci Vlada Crne Gore za 50 odsto smanjila akcize na gorivo zbog čega je ono najjeftinije u regionu, dok je kroz saradnju MERT-a i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ograničena cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kod proizvođača i 320 eura u trgovini na malo".

Dodaje se da je "kroz potpisivanje sporazuma o saradnji sa najvećim trgovačkim lancima u zemlji obezbijeđen kontinuitet snabdijevanja osnovnim ali i svim drugim životnim namirnicama u narednim mjesecima uz obavezu držanja rezervi ukoliko za to bude potrebe. Kako bi reagovalo na rastuću inflaciju Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma takođe je ograničilo i marže na veleprodajne i maloprodajne cijene ulja, brašna, soli i šećera dok budno prati i analizira kretanja na tržištu".

"Uprkos glasovima pojedinih partija kojima je prošle sedmice izglasano nepovjerenje aktuelnoj Vladi, ona će i u narednim danima raditi na novim mjerama pomoći građanima i privredi kako bi se izborili sa svim izazovima koji državu očekuju na jesen", zaključio je Đurović.