preuzeto ukupno 269,67 miliona kilovat sati električne energije

CEDIS: Potrošnja struje u julu skočila 20 odsto

Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja

5382 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u julu preuzeli ukupno 269,67 miliona kilovat sati (kWh) električne energije, što je čak 20 odsto više u odnosu na junsku potrošnju.

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) saopšteno je da je u julu preuzeto četiri odsto više u odnosu na energiju preuzetu tokom istog perioda prošle godine.

Najviše električne energije, oko 35 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi i Cetinja.

“Očitano je ukupno 402,55 hiljada brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja. Neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni. Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Ekipe Sektora za održavanje su u julu realizovale 2,03 hiljade intervencija na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 279 hiljada eura.

“Na distributivnu mrežu je tokom jula priključeno 286 nova korisnika.

Tokom jula, na nivou primarne mreže, završena je nabavka i zamjena djelova postrojenja u trafostanici 35/10kV Gornja Zeta, za šta je izdvojeno 133 hiljade eura”, kazali su iz CEDIS-a.

U toku su i milion eura vrijedni radovi na rekonstrukciji četiri 35kV dalekovoda, Medanovoći – Vrelo i Vrelo – Čokrlije u Bijelom Polju, Buljarica - Virpazar – Podgor i Guke – Mataruge u Pljevljima.

“Prethodnog mjeseca su potpisani i 480 hiljada eura vrijedni ugovori za nabavku i ugradnju šest transformatora za trafostanice naponskog nivoa 35/10kV: Novi Obod, Velika Plaža 2, Igalo i Dobrota. Na nivou sekundarne mreže završene su aktivnosti na realizaciji deset projekata, za koje je planiran iznos od 980 hiljada eura, a od kojih je kompaniju najviše koštala realizacija projekta izgradnje deset kilovoltnog voda Klinci-Arza.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 70 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 339 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 427 hiljada korisnika na području Crne Gore.