Mijenja šefa, a prima njegovu platu

Predsjednica Administrativnog odbora Suzana Pribilović napisala rješenje da član Senata Državne revizorske institucije (DRI) Nikola Kovačević, koji je preuzeo upravljanje tom institucijom, prima platu koju ima predsjednik Senata, iako zakoni o zaradama i DRI to ne predviđaju. Odbor bez rasprave usvojio rješenje

53466 pregleda 99 komentar(a)
Na odmoru pa ne može da odgovori na pitanja:  Nikola Kovačević, Foto: DPS
Na odmoru pa ne može da odgovori na pitanja: Nikola Kovačević, Foto: DPS

Članu Senata Državne revizorske institucije (DRI) Nikoli Kovačeviću krajem jula Administrativni odbor odobrio je da prima platu koja je Zakonom o zaradama u javnom sektoru predviđena za predsjednika Senata te institucije.

Rješenje o toj zaradi napisala je predsjednica Administrativnog odbora Suzana Pribilović (DPS), a ono je usvojeno bez rasprave, zajedno sa drugim rješenjima koja je šefica tog skupštinskog tijela napisala.

Kovačević je 30. jula, kako je saopšteno iz DRI, preuzeo predsjedavanje Senatom do izbora novog predsjednika pošto je tada Milanu Daboviću istekao mandat.

Prema članu 39, stav 2 Zakona o DRI “u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika zamjenjuje najstariji član Senata”, a u ovom slučaju to je Kovačević.

Prema Zakonu o zaradama u javnom sektoru predsjednik Senata DRI ima koeficijent za obračun zarade 25,07, a član Senata DRI ima koeficijent 22,48.

Članom 39 Zakona o DRI nigdje nije predviđeno da Kovačević ima pravo na zaradu koja pripada predsjedniku Senata.

U Zakonu o zaradama u javnom sektoru nigdje ne postoji odredba da najstariji član Senata DRI koji mijenja predsjednika u odsustvu imapravo na zaradu koju prima predsjednik Senata.

”Želim da vas informišem o donijetim rješenjima koja sam ja donijela između sjednica odbora, imajući u vidu dosadašnju praksu koja se tiče statusnih prava”, kazala je poslanicima Pribilović na sjednici Administrativnog odbora 29. jula.

Pribilovićka je saopštila da je “Kovačević određen za vršioca dužnosti predsjednika Senata DRI do izbora predsjednika”.

1.987,42 eura je lani zarađivao Kovačević, a Dabović 2.242,43 eura. Plate su im uvećane od ove godine po projektu “Evropa sad”

Kovačević je krajem jula 2013. godine izabran za petog člana Senata DRI. Prije dolaska na tu funkciju on je bio član izvršnog odbora DPS-a i tu poziciju je obavljao 12 godina. Opozicija je bila jednoglasna u stavu da su protiv njegovog izbora jer se time državna revizija stavlja pod kontrolu DPS-a.

”Vijesti” čekaju odgovor od Kovačevića da li je tražio od Administrativnog odbora dopisom da mu dodijeli zaradu u nivou predsjednika Senata i ako jeste na koji se zakon pozvao i šta je u dopisu naveo, kao i da li na dokumentima koje u ime institucije potpsuje piše član Senata DRI ili v.d. predsjednika Senata DRI.

Kada su poslata pitanja odgovoreno je da u traženom roku ne mogu odgovoriti jer su na kolektivnom odmoru do 5. septembra.

”Vijesti” su pitale i Pribilovićku pošto Kovačević nije predsjednik Senata DRI, niti ima zakonski status vršioca dužnosti predsjednika već po članu 39, stav 2 Zakona o DRI “u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika zamjenjuje najstariji član Senata” da pojasni gdje je zakonsko utemeljenje da se Kovačeviću dodijeli pravo na zaradu predsjednika i da li je on to tražio od odbora.

”U vezi rješenja o zaradi, članu Senata DRI koji vrši funkciju predsjedavajućeg Senata DRI, sa pravima i obavezama predsjednika DRI Nikoli Kovačeviću, želim da vas obavijestim da je Administrativnom odboru 22. jula 2022. godine, DRI dostavila dopis pod brojem 06-035/22-1603 kojim je obavijestila odbor da će u skladu sa članom 39 stav 2 Zakona o DRI poslove iz nadležnosti predsjednika Senata počev od 31. jula 2022. godine, obavljati član Senata Nikola N. Kovačević, kao najstariji član Senata, sa svim pravima i obavezama predsjednika Senata, imajući u vidu da je predsjeniku Senata mandat prestao 30. jula 2022. godine. U dopisu je navedeno da se DRI obraća ovom inicijativom nadležnom tijelu Skupštine da donese rješenje kojim će se imenovanom opredijeliti zarada za obavljanje navedenih poslova u koeficijentu koji, u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, odgovara zvanju predsjedniku Senata DRI, počev od 31. jula 2022. godine”, odgovorila je Pribilovićka.

Bonus video: