Funkcioneri Saveza penzionera traže smjenu Aligrudića

Zamjeraju mu zbog rada komisije koja je utvrdila njihove zloupotrebe, zbog toga što je rekao da treba obustaviti dijeljenje pomoći preko udruženja penzionerima i izgradnju stanova. Zaključak će predati ujutro nakon osam sati jer je u 11 sati sjednica Upravnog odbora Fonda PIO u kojem većinu sada ima DPS i njima bliske partije

10292 pregleda 19 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Upravni odbor Saveza penzionera danas je usvojio zaključak kojim od Upravnog odbora traže smjenu direktora Fonda PIO Ranka Aligrudića.

Predsjednik Saveza Branko Vešović je kazao da će dva člana i on napisati tekst zaključka i da će im biti poslat ujutro do osam časova, kako bi ga mogli verifikovati i poslati Upravnom odboru Fonda PIO čija sjednica počinje sjutra u 11 časova, kako bi se ta tačka uvrstila u dnevni red.

Današnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza penzionera prisustvovao je i predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO Alija Košuta, koji je kazao da prema njegovom mišljenju Aligrudić više ne može biti v.d. direktora i da treba raspisati konkurs preko Uprave za kadrove da se izabere novi direktor "pa ko god to bio".

U novom upravnom odboru Fonda PIO, kojeg je Vlada imenovala početkom agvusta, nalaze se dva predstavnika DPS-a Jadranka Milošević i Kemal Đečević, Alija Košuta iz Bošnjačke stranke i Marko Kastratović iz SDP-a, po funkciji članovi su i predstavnik Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

Povezani članci

31. Avgust 2022.

Posla za tužilaštvo i u udruženjima penzionera

Članovi glavnog odbora su tokom rasprave opštužili Aligrudića da ne sarađuje sa njima, da im je rekao da se pomoć penzionerima više neće dijeliti preko udruženja penzionera već Fonda, kao i da idruženjima penzionera nije proslijedio 900 hiljada eura koji su bili namjenjeni udruženjima penzionera za stambenu izgradnju, da sarađuje sa udruženjima i pokretima penzionera koji nisu dio Saveza penzionera i da radi na razbijanju Saveza.

Udruženja penzionera novac za dijeljenje pomoći i izgradnju stanova ze penzionere podstanara dobijaju iz državnog budžeta preko Fonda PIO.

Udruženje penzionera sastanak
foto: Luka Zeković

Većina rasprave na sjednici osnosila se na kritikovanje teksta u "Vijestima" - "Posla za tužilaštvo i u udruženjima penzionera" u kojima su navedeni izvještaji Komisije Fonda PIO koja je otkrila brojne zloupotrebe u udruženjima penzionera prilikom podijele socijalne pomoći i prilikom izgradnje i podijele stanova za penzionere.

Ti izvještaji su sa propratnom dokumentacijom poslati i tužilaštvo. Na osnovu ranijih prijava tužilaštvo je formiralo predmet i zatražilo finansijska vještačenja.

Članovi Glavnog odbora Saveza penzionera, koji su i većinom predsjednici opštinskih udruženja na koje se odnose navodi u tim izvještajima, danas su tokom rasprave tu komisiju nazivali takozvanom i da ona nije imala pravo da provjerava njih rad, kao i da su njeni nalazi paušali.

Udruženje penzionera sastanak
foto: Luka Zeković

Predsjednik Upravnog odbora Alija Košuta je novinarima kazao da on nikada ne bi provjeravao rad svojih prethodnika i da to ne treba raditi. On je tokom rasprave na sjednici Komisiju takođe nazvao takozvanom i da treba ispitati ko je i zbog čega formirao i kolike su naknade dobijali.

Na pitanje novinara da li traže smjenu Aligrudića zbog izvještaja komisija i krivičnih prijava, Vešović je kazao da nisu već da su nezadovoljni njegovim radom. Dio članova glavnog odbora je verbalno napao novinare zbog postavljanja takvih pitanja.

Bonus video: