Ruše Aligrudića da bi sebe zaštitili

Funkcioneri Saveza penzionera danas predaju inicijativu za smjenu direktora Fonda PIO. Fond je prije dva mjeseca tužilaštvu poslao izvještaj komisije koja je utvrdila brojne zloupotrebe u njihovim udruženjima

24197 pregleda 25 komentar(a)
Dobro plaćeni branitelji penzionera: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Luka Zekovic
Dobro plaćeni branitelji penzionera: Sa jučerašnje sjednice, Foto: Luka Zekovic

Upravni odbor Fonda PIO mogao bi danas smijeniti direktora Ranka Aligrudića, i to na zahtjev funkcionera Saveza penzionera protiv kojih je Fond PIO u junu podnio izvještaj državnom tužilaštvu u kojem je utvrđen veliki broj nezakonitosti u trošenju novca kojeg su udruženja penzionera dobila od države i Fonda za stambenu izgradnju i socijalnu pomoć najugroženijim penzionerima.

Upravni odbor Saveza penzionera juče je usvojio zaključak kojim od Upravnog odbora traže smjenu Aligrudića.

U sadašnjem upravnom odboru imenovanom početkom avgusta većinu imaju DPS, BS, SDP i Savez penzionera i mogu izglasati njegovu smjenu. Savezu penzionera i ovim strankama se žuri, jer je iz Vlade najavljeno da će smjeniti one svoje predstavnike koji više ne predstavljaju Vladu jer su njihove stranke glasale za njenu smjenu. Nekima u rukovodstvima udruženja penzionera se žuri i kako bi pokušali da spriječe ili otežaju istrage tužilaštva protiv sebe.

Predsjednik Saveza Branko Vešović je kazao da će dva člana i on napisati tekst zaključka i da će im biti poslat danas do osam časova ujutro, kako bi ga mogli verifikovati i poslati Upravnom odboru Fonda PIO čija sjednica počinje u 11 časova, i da bi se ta tačka uvrstila u dnevni red. Ovim bi se i predlaganje i planirana smjena završila za jedan dan.

Odavno se zamjerio DPS-u

Aligrudić se već duže nalazi na meti DPS-a i njihovih aktivista, koji i čine većinu u rukovodstvima udruženja penzionera. Zamjerio im se zbog toga što je pronašao “izgubljene godine staža” bivšeg specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića što je omogućilo njegovo penzionisanje i zatim dolazak novog rukovodstva u ovo tužilašto. Spriječio je nezakonito penzionisanje bivšeg predsjednika Skupštine i sadašnjeg ministra vanjskih poslova Ranka Krivokapića, i pokrenuo postupke preispitivanja rada i finansiranja uduženja penzionera i obustavljenje svih nezakonitih isplata.

Aligrudić je u proteklih pet mjeseci dva puta fizički napadnut. Jednom ispred sjedišta Fonda PIO kada je izlazio s posla, a drugi put ispred zgrade u Baru gdje živi kada su mu i nanijete teške ozlijede. Napadač je bio suprug službenice fonda PIO koja je disciplinski kažnjena jer je omogućila Ranku Krivokapiću nezakonitu penziju.

Izmišljali šta piše i šta je rekao

Članovi glavnog odbora Saveza penzionera su tokom jučerašnje sjednice optužili Aligrudića da ne sarađuje s njima, da im je rekao da se pomoć penzionerima više neće dijeliti preko udruženja penzionera već Fonda, kao i da udruženjima penzionera nije proslijedio 900 hiljada eura koji su bili namjenjeni za stambenu izgradnju, da sarađuje s udruženjima i pokretima penzionera koji nisu dio Saveza penzionera i da radi na razbijanju Saveza. Udruženja penzionera novac za dijeljenje pomoći i izgradnju stanova za penzionere podstanare dobijaju iz državnog budžeta preko Fonda PIO.

Tokom jučerašnje rasprave predstavnici udruženja penzionera su vrlo često falsifikovali i prepravljali navode iz izvještaja i izjave Aligrudića. Tako je izjava da treba prestati dijeliti pomoć penzionerima preko udruženja zbog velikih zloupotreba, prepravljena u da je “Aligrudić protiv dijeljenja pomoći penzionerima”. Kazali su i da je Aligrudić spriječio da udruženja dobiju 900 hiljada eura za stambenu izgradnju, pritom ne navodeći da postoje dvije pravosnažne presude da to udruženje nezakonito radi i da je dijelilo stanove mimo rang liste i Pravilnika.

Jedan od najvećih “grijehova” mu je to što sarađuje s organizacijama penzionera koje nisu dio Saveza navodeći da time radi na razbijanju Saveza koji, kako oni tvrde, treba da bude jedini zastupnik penzionera.

Košuta ne bi da istražuje šta se radilo

Jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora Saveza penzionera prisustvovao je i predsjednik Upravnog odbora Fonda PIO Alija Košuta koji je kazao da prema njegovom mišljenju Aligrudić više ne može biti v.d. direktora i da treba raspisati konkurs preko Uprave za kadrove da se izabere novi direktor “pa ko god to bio”.

Košuta je novinarima kazao da on nikada ne bi provjeravao rad svojih prethodnika i da to ne treba raditi. On je tokom rasprave na sjednici Komisiju takođe nazvao takozvanom i da treba ispitati ko je i zbog čega formirao i kolike su naknade dobijali.

Izvještaje te Komisije Fond PIO je prije dva mjeseca poslao i tužilaštvu. Na osnovu ranijih prijava tužilaštvo je formiralo predmet i zatražilo finansijska vještačenja.

U novom upravnom odboru Fonda PIO nalaze se dva predstavnika DPS-a Jadranka Milošević i Kemal Đečević, Alija Košuta iz Bošnjačke stranke i Marko Kastratović iz SDP-a, po funkciji članovi su i predstavnik Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca.

Vešović zaboravio da je glasao za komisiju, mjesečno prima 1.689 eura

Na pitanje novinara da li traže smjenu Aligrudića zbog izvještaja komisija i krivičnih prijava, Vešović je kazao da nisu već da su nezadovoljni njegovim radom.

On je takođe tokom rasprave kritikovao izvještaje komisije koja je otkrila nezakonitosti u radu udruženja penzionera.

Međutim, Vešović je bio član Upravnog odbora Fonda PIO i u prethodnom sazivu i glasao je za odluku o formiranju ove komisije, odnosno saglasio se i sa njenim sastavom i ciljevima njenog rada.

Vešović se na čelu Saveza udruženja penzionera nalazi od 2013. godine.

Prema posljednjem izvještaju iz imovinskog kartona, Vešović “štiti prava” penzionera sa 1.689 eura mjesečno, što je šest prosječnih i oko 12 minimalnih penzija. On kao predsjednik Saveza mjesečno prima 721 euro, kao član upravnog odbora Fonda PIO 356 eura, dok njegova penzija iznosi 612 eura.

Bonus video: