Pokret penzionera: Nećemo dozvoliti da se nastavi pljačka onog što pripada penzionerima

"Moramo pozvati Specijalno državno tužilaštvo da se uključi u istragu, jer se u svemu pomenutom jasno vidi da se radi o korupciji i organizovanom djelovanju", navodi se u njihovom reagovanju

7546 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Pokret penzionera Crne Gore
Foto: Pokret penzionera Crne Gore

Iz Pokreta penzionera saoipštili su da neće dozvoliti da se nastavi pljačka onoga što pripada penzinerima u Crnoj Gori.

Oni su reagovali nakon što ih su juče na konferenciji za štampu NVO "Saveza penzionera Crne Gore" spomenuti da sa njima sarađuje direktor Fonda PIO Ranko Aligrudić.

U saopštenju navode da im je drago što ih je Savez penzionera Crne Gore shvatio kao jednu ozbiljnu organizaciju, "čiji je cilj naspram njih i njihovih udruženja samo jedan", boriti se i izboriti za svakog penzionera u Crnoj Gori.

"Ne želimo se baviti kroz naše reagovanje iznijetim nalazima o zloupotrebama koje je otkrila Komisija koju je formirao Fond Pio, niti odgovorima NVO "Saveza penzionera Crne Gore" i njihovih članica, to ćemo prepustiti nadležnim tužilaštvima da sve ispitaju, ali moramo pozvati Specijalno državno tužilaštvo da se uključi u istragu, jer se u svemu pomenutom jasno vidi da se radi o korupciji i organizovanom djelovanju, gdje su umiješani, ne samo odgovorna lica već i pojedinci iz državnih institucija, kao i pojedinci iz pojedinih političkih partija", naveli su iz Pokreta penzionera.

Povezani članci

01. Septembar 2022.

Ruše Aligrudića da bi sebe zaštitili

Dodali su da je kroz svoju izjavu Savez penzionera naveo da Pokret pomaže Fond PIO, "isti onaj sa kojim isti ljudi iz NVO "Saveza penzionera Crne Gore" poslednju deceniju nenamjenski troše sredstva i dijele po partijskim odlukama i tada im je Fond PIO bio dobar, a sada kada je pokrenuta istraga od jednog lica iz Fonda PIO i kada su stopirana sva sredstva, sada im nije dobar".

Iz Pokreta penzionera su kazali da je taj pokret nastao na ulici kroz masovne proteste penzionera, na sjeveru Crne Gore u Bijelom Polju i uz "pomoć samo jedne nevladine organizacije koja ih je usmjerila kako da se organizuju u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore".

"Naša borba nije odgovarala nikome, niti političkim partijama,niti Vladi i Skupštini Crne Gore, niti Fondu Pio, niti NVO "Savez Udruženja penzionera", u startu su nas pojedinci pokušali urušiti, ali naša je najveća prednost što smo svi složno ušli u borbu za svakog penzionera i u startu dobili njihovu ogromnu podršku, što nas je motivisalo da nastavimo dalje”, naveli su iz ovog udruženja.

Svim penzionerima u Crnoj Gori je jasno, ističu iz Pokreta, da su Savez penzionera i njihove članice "ostale politički podobne istim partijama" i da je cilj svega juče iznijetog, najavljeni lokalni izbori u Crnoj Gori i borba "kako doći do novca" sa kojim raspolaže Fond PIO, koji pripada penzionerima u Crnoj Gori.

"U prilogu tome govori i prisustvo na njihovoj konferenciji za štampu jednog od člana Upravnog odbora Fonda Pio i člana Izvršnog odbora Bošnjačke partije Alije Košuta, koji je u javnost poznat kao neko ko već duguje preko svojih nekoliko privatnih firmi milione eura državi Crnoj Gori i čije cilj sigurni smo, da se novac penzionera dijeli članovima njihove partije, kao i drugih partija koje su u bliskoj vezi, a ne penzionerima. Ta metoda se koristi decenijama kroz koju su sadašnji funkcioneri NVO "Saveza penzionera Crne Gore" preko njihovih članica i istog Fonda Pio koristili sredstva na sve izbore, bili oni lokalni ili parlementarni i sa njima pomagali umjesto penzionerima, pojedine političke partije da dodju do glasova penzionera ucenjujući ih sa socijalnim naknadama, navode u ovom udruženju.

Istakli su da će Pokret nastaviti svoju borbu za svakog penzionera, a da su njihovi zahtjevi da najniža penzija bude 350 eura, da će svako udruženje penzionera u Crnoj Gori morati imati pristupnicu svakog penzionera pa na osnovu nje dobijati sredstva, da se više ne mogu neprofitna udruženja penzionera baviti biznisom.

"Takođe ćemo ubuduće podnijeti krivičnu prijavu protiv svakog lica i direktora, kao i Upravnog odbora Fonda Pio, koji dozvoli bilo kojem udruženju ili savezu penzionera jedan euro, a da za to ne bude imao pravni odnos i ne bude u skladu sa zakonom. Pokret penzionera Crne Gore će uskoro nastaviti sa protestima penzionera, dok se god ne ispune zahtjevi koje smo dostavili Vladi i Skupštini Crne Gore i pozivamo sve penzionere da stanu u odbranu onoga što njima pripada, navodi se na kraju saopštenja Pokret Penzionera Crne Gore", zaključuje se u njihovom reagovanju.

Bonus video: