Damjanović: Konačne posljedice sajber napada će biti moguće sagledati nakon istrage

Damjanović je stakao i neophodnost jačanja IT javnog sektora i njegovog snažnijeg uvezivanja sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite

7554 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Ministar finansija Aleksandar Damjanović razgovarao je sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke i šefom ekonomske sekcije te Ambasade, Valterom Andonovim o aktuelnim hakerskim napadima.

Iz Ministarstva je saopšteno da su ti napadi najozbiljniji sa kojima se država do sada suočila.

"Tokom sastanka razmatrani su modeli posredstvom kojih bi se očuvala bezbjednost i sigurnost i preduprijedile štete eventualnih budućih napada. Ambasadorka Rajnke dijeli zabrinutost zbog agresivnih napada, koji dolaze u politički osjetljivom trenutku za Crnu Goru, naglašavajući da će pružiti partnersku podršku u cilju utvrđivanja i sanacije postojeće štete", navodi se u saopštenju.

Damjanović je ocijenio da je Ministarstvo finansija, zbog specifičnosti podataka kojima upravlja, upravo jedno od najpogođenijih i da će konačne posljedice, u vidu zloupotrebe tih podataka, biti moguće sagledati nakon završetka podrobne istrage nadležnih organa koja je u toku.

Naglasio je da se u značajno otežanim uslovima funkcionisanja, redovno izvršavaju sve obaveze, ali i da ovakav način rada zahtijeva dodatan oprez i usporava dinamiku ozbiljnih finansijskih politika, poput pripreme budžeta.

Istakao je i neophodnost jačanja IT javnog sektora i njegovog snažnijeg uvezivanja sa komercijalnom IT zajednicom, u cilju unapređenja kvaliteta i zaštite.

"Ambasadorka je kazala da slična praksa postoji i u njenoj zemlji. Sastanak je zaključen u namjeri da se zajednički radi na utvrđivanju uzročnika i prevenciji potencijalne buduće štete u dijelu sigurnosti podataka građana i države", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: