DPS: Cilj je savladavanje jaza između životnog standarda građana CG i građana razvijenih evropskih država

"Vodeći računa o obezbjeđivanju ravnomjernog razvoja, Glavni odbor DPS je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je 70 odsto kapitalnog budžeta utrošeno na sjeveru Crne Gore"
88 pregleda 11 komentar(a)
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2017. 17:32h

Glavni odbor Demokratske partije socijalista crne Gore je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik DPS Milo Đukanović, izrazio zadovoljstvo rezultatima ekonomske politike Vlade, i naglasio očekivanje da će se trend ekonomskog rasta nastaviti i pojačati do kraja ove i u narednim godinama, saopšteno je iz DPS.

"Glavni odbor je potencirao važnost korišćenja izgledne šanse da kroz realizaciju kapitalnih razvojnih projekata unaprijedimo strukturu domaće privrede i doprinesemo rastu konkurentnosti crnogorskih preduzeća za dugoročno poslovanje na evropskom tržištu", navodi se u saopštenju DPS.

U saopštenju se dodaje da je Marković u uvodnom izlaganju predstavio rezulate realizacije ekonomskog programa Vlade kroz četiri osnovna segmenta: dalja fisklana konsolidacija i učvršćivanje makroekonske stabilnosti, izgradnja putne, turističke, energetske i druge infrastrukture, dalja održiva valorizacija državnih resursa, kao i kreiranje konkurentnijeg ekonomskog ambijenta.

Ocinjenjeno je da rastom BDP od 4,2 odsto u prvih šest mjeseci ove godine, nije samo premašen plan Vlade i prognoze renomiranih međunarodnih finansijskih institucija, već je to Crnu Goru rangiralo kao petu najbrže rastuću ekonomiju u Evropi.

"Vodeći računa o obezbjeđivanju ravnomjernog razvoja, Glavni odbor DPS je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je 70 odsto kapitalnog budžeta utrošeno na sjeveru Crne Gore. Glavni odbor je zaključio da kvalitetan ekonomski rast mora pratiti i intenzivnija socijalna politika, što se već prepoznaje kroz rast zaposlenosti, ali i povećanje dječijih dodataka, naknada za novorođenčad, lične invalidnine, kao i druga davanja različitim kategorijama koje su u režimu socijalne zaštite. To predstavlja samo prvi korak u dugoročnom unapređenju socijalne politike u Crnoj Gori, koja ima za cilj ubrzano savladavanje jaza između životnog standarda građana Crne Gore i građana razvijenih evropskih država", piše u saopštenju DPS.

Glavni odbor je razmatrao informaciju o pripremama za predstojeće izborne kampanje, kako za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici, na Cetinju i u Tuzima, tako i za predsjedničke i lokalne izbore koji slijede 2018. godine.

"Izražavajući zadovoljstvo zbog činjenice da kroz direktne kontakte sa građanima registrujemo pozitivan odnos prema političkoj ponudi DPS-a, Glavni odbor očekuje izborne pobjede u sve četiri opštine 26. novembra, kao i da će one predstavljati značajan podsticaj za izborne uspjehe i u narednoj godini", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: