Najveći dio novca koji nedostaje planiraju da obezbijede emitovanjem zapisa i pozajmicama kod domaćih banaka

Damjanović očekuje jednoglasnu podršku poslanika, a eventualni amandmani, ako ih bude, mogu se odložiti za naredni budžet

42530 pregleda 49 komentar(a)
Damjanović, Foto: Gov.me/Saša Matić
Damjanović, Foto: Gov.me/Saša Matić

Od 350 miliona eura koliko je predviđeno rebalansom budžeta da se država zaduži na domaćem tržištu biće obezbijeđeno kroz emisiju državnih zapisa i kreditnim pozajmicama kod domaćih banaka. To je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović na konfereciji za novinare na kojoj je prezentova rebalans budžeta.

"Procjena je da ćemo, uz maksimalno borbu da uslovi zaduženja budu što povoljniji, da obezbijedjimo novac na domaće tržištu kroz državne zapise, a drugi dio kroz finansijski sektor u Crnoj Gori dominantno kod domaćih banaka", istakao je Damjanović dodajući da će cijeli proces biti transparentan.

Na pitanje da li očekuje niže kamatne stope od banaka koje su lani dobile beskamatne kredite uz pomoć Vlade, Damjanović je kazao da banke imaju potrebu da izađu u susret državi, da one posluju i zarađuju kroz kamatne stope, kao i da bi se vodilo računa da se ne vuče likvidnost novac iz banaka, a da se ne ostavi prostor za privredu.

"Banke ne pomažu, već kroz kamatne stope zarađuju i u poslovima sa državom, kao i u poslovima sa privredom. Banke su svjesne da je i u njihovom interesu da postoji stabilnost na finansijskom tržištu i u oblasti javnih finansija jer se nestabilnost, prije ili kasnije, reflektuje na bankarski sektor", kazao je Damjanović.

On je pojasnio da za sada nema precizne računice koliko će se novca obezbijediti kroz emisiju zapisa i da će to zavisiti od razgovora koji će biti sa ostalim finansijkim institucijama.

Povezani članci

13. Septembar 2022.

Vlada utvrdila rebalans budžeta

Ministar je naglasio da očekuje jednoglasnu podršku u parlamentu za rebalans jer je on verifikacija svih aktivnosti u prethodnom peruiodu.

"Ova Vlada nije donosila nijedan zakon koji bi stvorio finansijske obaveze, sve je ovo naslijeđeno i sve je neophodno verifikovati kroz rebalans, kako bi se stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje sistema. Očekujem da će Vlada, zajedno sa parlamentom, obezbijediti stabilnost javnih finansija.. Rebalans je jedna vrsta pripreme za predlaganje ozbiljnog, na zakonskim osnovama utemeljenog transparentnog budžeta za narednu godinu", kazao je Damjanović.

On je rekao da će sve naknadne intervencije poslanika (amandmani) ako ih bude uzeti u razmatranje, ali da misli da to što bi poslanici eventualno predložili može da sačeka dva - tri mjeseca, odnosno, do predloga budžeta za narednu godinu.

Bonus video: