Damjanović: Ove i naredne godine nije planirano zaduženje kod MMF-a

Ministar finansija je kazao da su počeli neformalni razgovori sa domaćim bankama, o zaduženju koje država planira da obavi nakon rebalansa

5918 pregleda 11 komentar(a)
Damjanović, Foto: Boris Pejović
Damjanović, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija Aleksandar Damjanović očekuje da će Skupština jednoglasno usvojiti rebalans budžeta, koji je Vlada juče usvojila. U ovoj i narednoj godini, kako kaže, nije planirano zaduženje kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Za 28. septembar zakazana je sjednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o rebalansu i zaduženju od 350 miliona eura.

Ministar finansija je kazao kako očekuje da se sa poslanicima otvore sva pitanja o javnim finansijama.

“Očekujem da će rebalans biti jednoglasno usvojen u Skupštini i da će on biti podloga Skupštini i Vladi da zajedno isplaniramo i dođemo da optimalnog budžeta za narednu godinu”, kazao je Damjanović za Radio Crne Gore.

Damjanović će u četvrtak biti u Sarajevu, koje je domaćin takozvanog mini Samita MMF-a i Svjetske banke, a najavio je da će naredne godine Crna Gora biti domaćin takvog skupa.

“To je prilika i da se opipa teren u smislu mogućih aranžmana i mogućih aspekata saradnje”, poručio je Damjamović i dodao da ipak zaduženje kod MMF-a nije u planu, prenosi portal RTCG.

“Sa MMF-om je bilo preliminarnih razgovora u konktekstu saradnje. Što se tiče ove godine, nema planova bilo kakvog aranžmana sa MMF-om, što se tiče naredne godine takođe nema takvih planova, kao što nema planova ni sa obveznicama za 2023”, istakao je Damjanović.

Dodao je kako je cilj da se sredstva obezbijede na najkonzervativniji mogući način.

U tom smislu počeli su, kako kaže, neformalni razgovori sa domaćim bankama, o zaduženju koje država planira da obavi nakon rebalansa.

Nakon usvajanja rebalansa, dodaje, stvoriće se i formalni uslovi za te razgovore.

Bonus video: