Obaveze Crne Gore u vezi aviona "Čarli" biće ispunjene

Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona dolara, a preostali iznos duga se procijenjuje na oko pet miliona dolara.

6684 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković
Zgrada Ministarstva finansija, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija je uvjerilo predstavnike brazilske vlade da je Crna Gora odgovoran dužnik i da će neupitne obaveze iz nabavke aviona “Čarli, za koji je izdata činidbena garancija 2010. godine, od strane tadašnjeg Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija u ime države, biti u cjelosti ispunjene.

Iz Ministarstva finansija je saopšteno da su u ime Vlade Crne Gore održali otvoren i konstruktivan sastanak sa predstavnicima Vlade Brazila u vezi plaćanja preostalog duga za avion “Embraer E-195” ("Čarli"), koji je 2010. godine kupio “Montenegro erlajns” od brazilskog “Embrajera” uz pomoć državne brazilske banke BNDS i registrovao pod oznakom (40-AOC).

Većina kredita je otplaćena u iznosu od oko 38 miliona dolara, a preostali iznos duga se procijenjuje na oko pet miliona dolara.

"Vlada Brazila je, nakon neispunjavanja obaveza crnogorske Vlade iz prethodne godine koje su bile definisane zaključkom od 24. juna prošle godine, a odnosio se na izmirenje obaveza u iznosu od 5,3 miliona dolara, i koji je stavljen van snage 16. decembra prošle godine, obnovila insistiranje da se u što skorijem roku preostali iznos dugovanja ispuni od Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Povezani članci

14. Septembar 2022.

Očerupani "Čarli" čeka doplatu

U saopštenju se dodaje da je druga strana odgovorno informisana da se predmetni avion navodno vodi kao stečajna masa ranijeg privrednog društva iako su obavezujuće procedure iz medunarodnih ugovora uspostavljale standarde za izlučne povjerioce, što bi trebalo da bude predmet hitnog utvrđivanja u komunikaciji sa nadležnim sudom.

"Ukupne obaveze crnogorske strane u saradnji sa resornim ministarstvom se mora verifikovati, a kako bi se na osnovu razmatranja i odlučivanja Vlade Crne Gore iz javnih finansijskih tokova ispunile obaveze prema brazilskoj vladi, s ciljem čuvanja neupitne reputacije Crne Gore na medunarodnom finansijskom tržištu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: