Penzioneri traže da Vlada smijeni upravni odbor Fonda PIO, a da tužilaštvo ispita Savez penzionera

Sa protesta pružena podrška direktoru Ranku Aligrudiću da nastavi sa radom i ispitivanjem zloupotreba, od Vlade zatraženo da dodatno poveća penzije i ispravi nepravdu prema penzionerima sa srazmjernim penzijama

20750 pregleda 26 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Luka Zeković, ž
Sa protesta, Foto: Luka Zeković, ž

Više penzionerskih organizacija zatražilo je danas da upravni odbor Fonda PIO podnese ostavke, a ako to ne urade da ih Vlada hitno smijeni i vrati prethodni upravni odbor na čelu sa Miomirom Vulićem.

Traže i da minimalna penzija bude na nivou 70 odsto minimalne zarade, što bi sada bilo oko 315 eura, a da prosječna penzija bude na nivou 70 odsto prosječne plate što bi bilo oko 500 eura. Zatražili su i ostavke predsjednika Saveza penzionera Branka Vešovića i predsjednika Udruženja penzionera Podgorice Ilije Stanišića, zbog višemilionskih zloupotreba koje je utvrdila komisija Fonda PIO.

Od tužilaštva traže da odmah uzme u razmatranje krivične prijave koje je ispred penzionera podnio Ivan Grdinić, a povodom zloupotreba u Savezu penzionera. Zatražili su i da se penzije isplaćuju do 3. datuma u mjesecu a ne 20-og, kao i da se izmjenama zakona o PIO ispravi nepravda za oko šest hiljada penzionera koji primaju takozvane srazmjerne penzije, jer su izostavljeni iz usklađivanja penzija i primanja pomoći.

To je ispred organizacionog odbora saopštio Momo Joksimović, a protest su podržale organizacije - Udruženje za zaštitu interesa penzionera i invalida Crne Gore Pravda, Udruženje sa najmanjim primanjima, Odbor penzionera za zaštitu interesa penzionera Podgorice, Udruženje penzionera sa srazmjernim penzijama i Udruženje penzionera “Radoja Dakića”.

Oni su naveli da daju punu podršku sadašnjem direktoru Fonda PIO Ranku Aligrudiću da nastavi sa radom i istraživanjem zloupotreba, kao i da treba vratiti komisiju koju je vodio Miloš Rajković da završi istraživanje rada Saveza penzionera i njegovih udruženja.

Ispred Udruženja penzionera sa najmanjim primanjima Željka Lakićević je kazala da Alija Košuta ne može biti na čelu upravnog odbora Fonda PIO jer ima tri stana i dvije kuće a dobio je od države 40 hiljada eura stamebnog kredita od čega za 20 godina treba da vrati samo devet hiljada.

Ona je navela da sa takvom osobom ne mogu razgovarati o socijalnom statusu penzionera niti ih on može razumjeti.

Lakićević je kazala da sadašnji upravni odbor pokušava da na mjesto direktora vrati Jadranku Milošević, sadašnju članicu upravnog odbora, za koju je kazala da je bila sredila Ranku Krivokapiću nezakonitu penziju od dvije hiljade eura.

On je navela da bi Jadranku Milošević trebalo pitati gdje je 45 hiljada eura datih mjesnom udruženju penzionera za klub penzionera, kao i 58 hiljada za klub penzionera u bloku pet i šest, jer su pare nekome isplaćene a tih klubova nema. Kazala je da je treba pitati i za 58 hiljada eura islaćenih i ZO Lovćen.

Joksimović je naveo da ostavke Vešovića i Stanišića, kao i provjere njihovog rada od tužilaštva, traže zbog otkrivenih višemilionskih nezakonitosti i trošenja i prisvajanja novca penzionera. On je naveo da ova dvojica na naknade koje sami sebi daju za mandat prime 120 hiljada eura.

Marčin Janjević, bivši privrednik i direktor više jugoslovenskih giganata Željezare Zenica, "Radoja Dakića",... juče je na skupu predstavljao penzionere sa srazmjernom penzijom, odnosno one koji su radni staž stekli u sada više države i primaju dijelove penzija prema tom stažu, međutim oni se ne vode kao "crnogosrki penzioneri" i za njih ne važi rast minimalne penzije niti dobijaju pomoć.

On je naveo da takvih penzionera ima oko šest hiljada i da su njima penzije od 2010 godine porasle za deset eura, i da se izmjenama zakona mora ispraviti nepravda jer žive na ivici egzistencije.

Milan Vukčević ispred penzionera "Radoja Dakića" kazao je da se nalaze u izuzetno teškoj situaciji zbog obezvrijeđivanja ionako niskih penzija zbog nepovezivanja radnog staža za 84 mjeseca, kao i da sada odlučuju da li će kupiti ljekove ili drva.

On je rukovodstvo Saveza penzionera i udruženja u Podgorici nazvao lopovima, kao i da su te penzionerske organizacije pretvorili u partijske puntove. Vukčević je takođe zatražio smjene sadašnjeg upravnog odbora Fonda PIO, pružio podršku Aligrudiću i zahtjevima za povećanje penzija.

Bonus video: