Ministarstvo: Neodržive paušalne tvrdnje da nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa

"U istovjetnom režimu nesumnjive činjeničnosti tim Ministarstva finansija je pripremio pripremio rebalans, koji se oslanja na ukupne raspoložive podatke potrošnje za tekući period, a podaci o potrošnji avgusta će u redovnoj proceduri biti dostupni tokom naredne sedmice"

7095 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija u ime Vlade Crne Gore saopštilo je da su neodržive paušalne tvrdnje političara koji su ranije radili unutar struktura državnog organa koji se bavi finansijama, o tome da "nerješavanje hakerskog napada dovodi u pitanje preciznost rebalansa", odnosno izmjena i dopuna Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu.

Oni su reagovali na saopštenje Pokreta Evropa sad, koji je ranije objavio da Ministarstvo finansija nije obavijestilo javnost o prihodnoj i rashodnoj strani budžeta zaključno sa avgustom, a da Vlada donosi odluku o rebalansu budžeta, što je zabrinjavajuće i alarmantno.

U saopštenju Ministarstva finansija navode da je u istovjetnom režimu nesumnjive činjeničnosti tim ovog vladinog resora pripremio rebalans.

"Koji se oslanja na ukupne raspoložive podatke potrošnje za tekući period, a podaci o potrošnji avgusta će u redovnoj proceduri biti dostupni tokom naredne sedmice. Kao i u ranijem nepreciznom informisanju javnosti od strane nosilaca političkih izjava, Ministarstvo finansija upućuje pažnju javnosti da je porez na dodatu vrijednost vrsta indirektnog oporezivanja potrošnje, pa samim tim predstavlja javni prihod koji se u cjelosti generiše iz potrošnje", piše u saopštenju.

Ministarstvo finansija, kako navode, u ime Vlade odgovorno je već upoznalo javnost da su podaci o planiranju, plaćanjima i izvršenju budžeta Crne Gore u stabilnom informaciono-tehnološkom (IT) okruženju. Navedeno, dodaju, kreira objektivnu bazu na osnovu koje se pripremao zakonski tekst o rebalansu budžeta.

"Ministarstvo finansija nanovo podsjeća da sistemska rješenja i odgovorni pristupi radu državne uprave predstavljaju resurs građana Crne Gore. Tekuće aktivnosti i postupanja državne uprave jesu obilježena napornim praćenjem značajne pisane korespodencije, ali kvalitet i posvećenost u radu su odrazi rada timova u državnim organima u kontinuitetu", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: