Radnici Željezare zamolili Abazovića da završi priču oko prodaje Tosčelika Elektroprivredi

"Očekujem da ujutro Ministarstvo kapitalnih investicija predloži Bord direktora. Ako oni to ne budu uradili, predložiće kabinet premijera jer nemamo vremena da čekamo“, poručio je Abazović

7063 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Ispred privatne firme u Nikšiću gdje su uništene cigarete zaplijenje u Luci Bar, predsjednika Vlade Dritana Abazovića sačekala je grupa radnika nikšićke Željezare Tosčelik koja ga je pozdravila aplauzom i zamolila ga da završi priču oko prodaje te fabrike Elektroprivredi Crne Gore.

„Došao je jedan dio radnika ovdje, a drugi dio je ostao da čuva fabriku pošto svaki dan imamo opstrukcije od strane turskog vlasnika. Pokradaju fabriku. I sinoć je bio problem. Radnici su to spriječili. Nadamo se u vas da ćete ovu situaciju riješiti jer sve što ste do sada obećali ste ispunili“, kazao je predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Ivan Vujović.

Izrazio je nadu da će na sjednici akcionara EPCG, koja je zakazana za 3.oktobar, njihova situacija biti riješena, kao i bojazan da bi novi Odbor direktora mogao da bude problem, kada je u pitanju kupovina Željezare.

„Vidimo i velike instrukcije onih koji su uništili ovu fabriku. Neko pokušava da vrati državi vlasništvo, a njima to nije dobro. Sigurno je da to nećemo dozvoliti i vjerujemo da ćete riješiti ovu situaciju“, kazao je Vujović.

Abazović je istakao da su njegova vrata uvijek otvorena za radnike Željezare i čestitao im na način kojim pokušavaju da odbrane svoje i dostojanstvo svojih porodica, i imovinu Željezare.

„Skupština akcionara je zakazana za 3.oktobar i tu imamo neke opstrukcije. Bilo je zahtjeva da se ona odloži. Lično nijesam pobornik toga. Očekujem da ujutro Ministarstvo kapitalnih investicija predloži Bord direktora. Ako oni to ne budu uradili, predložiće kabinet premijera jer nemamo vremena da čekamo“, poručio je Abazović.

Kako je istakao, generiše se veliki problem u energetskom sektoru svuda u svijetu, pa samim tim i u Crnoj Gori, i smatra da institucije, uključujući i Odbor direktora EPCG treba da rade.

foto: Svetlana Mandić

„Mislim da taj bord operaciju vezanu za preuzimanje Željezare treba da dovede do kraja. To je njihova poslovna aktivnost i mi za to navijamo. To je uvećanje državnog kapitala, obezbjeđivanje radnicima da rade. Što bude do Vlade, sve ću da urdfim u najbržem roku. Elektroprivreda isto mora da ima tu dinamiku. Razumijem da nije lako preuzeti fabriku. Ne žele neke 'repove' turskog investitora, koji su možda sada nevidljivi. Ja ih u potpunosti u tome razumijem, ali mi moramo da završimo posao“, poručio je predsjednik Vlade.

Kako je kazao, Crna Gora mora i da aktivira Željezaru i da proizvodi struju.

„To je ambicija koja se ne može završiti ni za mjesec dana, ni za godinu, ali ne treba sve da gledamo kratkoročno. Želimo da vidimo ovaj Nikšić malo drugačije – da za tri ili pet godina bude mnogo drugačiji nego danas, u pozitivnom smislu. Očekujte sjednicu 3.oktobra i imate punu pažnju i posvećenost Vlade da da se vaš slučaj riješi“, kazao je Abazović.

Bonus video: