"Dakićevci": Žrtve smo zlostavljanja svih vlasti, za loš položaj odgovorni su Đukanović, Jovanić, Mugoša

"Prosječna vijek života je oko 80 godina, a mi nemamo ni posao, a penzija nam nije odgovarajuća. Mi smo obeshrabreni i poniženim nemaštinom", rekao je predstavnik "Dakićevca" Milan Vukčević

19979 pregleda 15 komentar(a)
Sa obilježavanja 76 godina od osnivanja "Radoja Dakića", Foto: Ivan Ivanović
Sa obilježavanja 76 godina od osnivanja "Radoja Dakića", Foto: Ivan Ivanović
Ažurirano: 03.10.2022. 19:40h

Bivši radnici "Radoja Dakića" danas su u staroj zgradi Vlade obilježili 76 godina od osnivanja fabrike iako, prema njihovim, riječima nemaju razlog za slavlje i čime da se pohvale.

Predstavnik "Dakićevca" Milan Vukčević kazao je da su bivši radnici godinama žrtve tranzicije i "zlostavljanja svih prethodnih vlasti koje nisu sprovele pravosnažne presude".

"Prosječna vijek života je oko 80 godina, a mi nemamo ni posao, a penzija nam nije odgovarajuća. Mi smo obeshrabreni i poniženim nemaštinom", rekao je Vukčević.

On je naglasio da bivšim radnicima nije povezan radni staž za 84 mjeseci.

Kazao je da su za pojedine grupe bivših radnika donešene presude da se naplate punim iznosom, a da oko 350 radnika nije dobilo još ni centa.

"Prekjuče je donesena odluke da nas 341 bivših radnika dobijemo 25 odsto od iznosa koji nam se duguje. Moraćemo dočekati još malo vremena da se to završi", kazao je Vukčević. Za loš položaj radnika Vukčević je najveću odgovornost adresirao na predsjednika države Mila Đukanovića, bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu, stečajne upravnike.

Bivši radnici fabrike tražili su od Ministarstva finansija tješnju saradnju kako bi se dug za lične dohotke i kamate prema radnicima koje je utvrđeno pravosnažnim presudama 2005. i 2006. godine isplatio u cjelosti a ne djelimično.

Radnici su naglasili da Vlada treba da sprovede presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predstavnik Ministarstva finansija Miloš Medenica koji je prisustvovao sastanku bivših radnika kazao je da taj resor ima namjeru da riiješi problem koji radnici imaju sa isplatama.

"Imamo puno razumijevanje za vas i da vaše dugogodišnje probleme riješimo", kazao je on i dodao će uskoro biti održan sastanak sa njima.

Sastanak bivših zaposlenih započeo je minutom ćutanja za sve nastradale radnike "Radoje Dakića" među kojima je čak njih 11 izvršilo samoubistvo.

"Radoje Dakić" je osnovan kao mašinska radionica 1946. godine, sa prvim alatima uzetim od okupatora.

Fabrika je 60-tih godine postala najveći jugoslovenski proizvođač građevinskih mašina - utovarivača, bagera, snjegočistača i drugih mašina. Rekord je napravljen 1981. godine kada su proizveli 692 mašine.

Mašine su izvožene u dvadesetak zemalja na četiri kontinenta, a krajem 60-tih Indiji je prodata licenca za njihovu proizvodnju u toj državi.

Krajem 80-tih počinju problemi za poslovanje fabrike, a njeni radnici najzaslužniji su za proteste od 1989. godine kojim je srušeno dotadašnje rukovodstvo Crne Gore, a na vlast dovedeni Momir Bulatović i Milo Đukanović, koji su bili lojalni tadašnjem rukovodstvu Srbije predvođenim Slobodanom Miloševićem.

Bonus video: