Stanišić: Protiv Udruženja penzionera se vodi kampanja

"Netačno je da u finansijskom poslovanju, kao i postupcima dodjele stanova postoje nepravilnosti i zloupotrebe, o čemu mogu da svjedoče i nalazi raznih državnih organa, koji su prethodnih godina kontrolisali poslovanje Udruženja, uključujući i Upravu prihoda, DRl, nadležna tužilaštva"

6785 pregleda 17 komentar(a)
Smatra da je komisija Fonda PIO nezakonita: Stanišić -, Foto: Udruženje penzionera
Smatra da je komisija Fonda PIO nezakonita: Stanišić -, Foto: Udruženje penzionera

Povodom teksta od 3. oktobra “Vuković na partijskom skupu obećao novac Udruženju penzionera kod kojeg su otkrivene brojne nepravilnosti u radu”, reagovao je predsjednik Udruženja penzionera Podgorice Ilija Stanišić.

Reagovanje objavljujemo u cijelosti.

”Koristimo priliku da istaknemo da ovaj članak, poput mnogih drugih koji se u kontinuitetu objavljuju na portalu “Vijesti” posljednjih nedjelja, obiluje netačnim i tendencioznim konstatacijama i zaključcima, zbog čega smo prinuđeni da reagujemo.

Naime, Udruženje peznionera Podgorice već je u nekoliko navrata, što putem zaključaka Upravnog odbora, što putem javnih saopštenja pokušalo da ukaže na negativnu medijsku kampanju koja se u posljednje vrijeme vodi protiv naše organizacije, orkestriranu očigledno od strane aktuelnog rukovodstva Fonda PlO, prvo, kada je u pitanju rad tzv. “Komisije za provjeru i analizu trošenja sredstava opredijeljenih udruženjima penzionera”, ukazujemo da je samo formiranje ove komisije od strane prethodnog saziva UO Fonda PIO lišeno bilo kakvog zakonskog osnova.

Osim što su nezakoniti ciljevi, kao i samo djelovanje pomenute “komisije”, u čemu se ogledaju elementi čak i krivične odgovornosti, da se poslovanje nevladine organizacije do detalja ispituje, mimo onoga što se odnosi na utrošak sredstava opredijeljenih od strane Fonda, najgore je i najopasnije što je ona formirana sa jednom jedinom namjerom - da se kreiranjem netačnih, tendencioznih i svake logike lišenih zaključaka, pokuša nanijeti šteta Udruženju i njegovim članovima, a rad i djelovanje Udruženja svrsta u dnevno - političke kontekste.

Netačno je da u finansijskom poslovanju, kao i postupcima dodjele stanova postoje nepravilnosti i zloupotrebe, o čemu mogu da svjedoče i nalazi raznih državnih organa, koji su prethodnih godina kontrolisali poslovanje Udruženja, uključujući i Upravu prihoda, DRl, nadležna tužilaštva.

Bez obzira na sve navedeno, Udruženje peznionera Podgorice je, u nastojanju da se uspostavi normalna i kvalitetna saradnja, blagovremeno dostavljala kompletnu dokumentaciju i podatke komisiji, upravo iz razloga što je Udruženje u svom djelovanju postupalo na zakonit, pravilan i iznad svega transparentan način, shodno opštim aktima i pravilnicima.

Stoga i ovim putem pozivamo nadležne organe, ali i bilo koje zainteresovano lice da rad Udruženja provjeri, a od nas će u svakom trenutku dobiti sve relevantne podatke. Nasuprot tome, nije ni nadležnost, niti zadatak Fonda PIO da utvrđuje odgovornost pojedinaca ili Udruženja, već su Ustavom i zakonima naše države jasno propisani nadležni organ i procedure u kojima se to može činiti, pa koristimo i ovu priliku da pozovemo rukovodstvo Fonda PIO da se sa istima upoznaju, kada već do sad, očigledno, nijesu imali prilike.

Kada je u pitanju pomenuti skup sa gradonačelnikom Glavnog grada Podgorice, napominjemo da je isti organizovan sa predstavnicima, ali i članovima Udruženja penzionera, bez obzira na članstvo u partiji ili opredjeljenje. Upravo nas raduje najava gradonačelnika da će lokalna samouprava obezbijediti sredstva za gradnju četvrte stambene zgrade za rješavanje stambenih pitanja ugroženih penzionera, ukoliko to ne učini država, s obzirom da Udruženje u tom pravcu već bezmalo dvije godine nailazi na nerazumijevanje od strane nadležnih državnih organa, To je ono što je interes penzionera glavnog grada, pa istovremeno i interes Udruženja penzionera Podgorice.

Glavni grad Podgorica u kontinuitetu podržava i pomaže rad Udruženja, a time i njegovih članova - penzionera Podgorica, i stim u vezi je već dodijelio lokaciju za izgradnju četvrte stambene zgrade, pa ovakvu najavu od strane gradonačelnika tumačimo kao olakšanje i vjetar u leđa daljem funkcionisanju što ima veze sa radom lokalne samouprave, i njenim aktuelnim rukovodstvom, a ne sa interesima ove ili one partije, uključujući i Demokratsku partiju socijalista.

S tim u vezi, kao najmanje bitno u ovom kontekstu, a u duhu netačnih informacija kojima navedeni članak obiluje, ukazujemo i da je neistina da su predsjednik i član UO Udruženja penzionera Podgorice llija i Puniša Stanišić braća.

U skladu sa svim prednje navedenim, još jednom ukazujemo da je Udruženje penzionera Podgorica sve svoje aktivnosti sprovodilo zakonito, pravilno, savjesno, u skladu sa opštim aktima udruženja, nastojeći da se u najvedoj mogućoj mjeri realizuju utvrđeni ciljevi postojanja - pomoć članovima i rješavanje problema najbrojnije, a istovremeno i najugroženije populacije penzionera, na javan i transparentan nadin.

Na tendenciozne, netačne i zlonamjerne navode koji su se mogli pročitati, bili smo prinuđeni da odgovorimo, i to ćemo činiti uvijek kada budemo izloženi besprizornim napadima, u kom pravcu ćemo preduzeti i adekvatne pravne korake, podnošenjem prijava nadležnim državnim organima. U međuvremenu, nastavljamo posvećeno da radimo na ostvarivanju ciljeva Udruženja, u interesu članova - penzionera glavnog grada Podgorice, čiji nezavidan položaj naročito u posljednje vrijeme, zahtijeva hitnu i snažnu reakciju i potporu države, Glavnog grada, ali i kompletnog društva”, navedeno je u reagovanju.

Odgovor novinara sjutra.

Bonus video: