Dva puta plaćali za isti klub penzionera

Udruženje penzionera platilo FK Kom 35.000 za pravo korišćenja 77 kvadrata 2017. sa rokom ustupanja od 30 dana. FK Komu nepoznate osobe krale materijal, pa dobio još 10.000 eura

49736 pregleda 33 komentar(a)
Demolirane prostorije namijenjene klubu penzionera na stadionu FK Kom na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC
Demolirane prostorije namijenjene klubu penzionera na stadionu FK Kom na Zlatici, Foto: BORIS PEJOVIC

Fond Penzijskog i invalidskog osiguranja je u posljednjih sedam godina Savezu penzionera i njegovim udruženjima uplatio i 162 hiljade eura za potrebe klubova penzionera, a da nije dobio nijednu informaciju o tome kako je novac potrošen i da li su ti klubovi uopšte izgrađeni ili rekonstruisani, saopšteno je “Vijestima” iz ove institucije.

Između Udruženja penzionera Podgorice i Mjesnog udruženja penzionera “Proleter” već dvije godine traje spor u vezi potrošnje 45.000 eura za izgradnju kluba penzionera u toj mjesnoj zajednici.

Prostor trebalo da bude završen za 30 dana

Udruženje penzionera Podgorice je 10. jula 2017. godine, prema dokumentaciju koje su “Vijesti” dobile od mjesnog udruženja, potpisalo ugovor sa Fudbalskim klubom Kom da im u okviru novoizgrađenog fudbalskog kompleksa na Zlatici za 35 hiljada eura ustupe na korišćenje 77 kvadrata poslovnog prostora. Prostor je trebalo da bude ustupljen u roku od 30 dana, ali se to nije desilo ni do danas, a u međuvremenu je Udruženje uplatilo još 10 hiljada eura za isti prostor jer je Fudbalskom klubu ukraden materijal za njegovu izgradnju.

FK Kom prostorije za penzionere
foto: Boris Pejović

Ugovor su potpisali tadašnji i sadašnji predsjednik Udruženja penzionera Ilija Stanišić i tadašnji direktor FK Kom Brano Milačić. Poslovni prostor je trebalo da čini salu za penzionere sa bifeom, dvije kancelarije, dva hodnika i toalet. Udruženje je istog dana platilo klubu ugovoreni iznos od 35.000 eura.

FK Komu ukrali materijal, pa tražili još 15.000

Penzioneri nisu dobili prostor u roku od 30 dana i pored uplate cijelokupnog iznosa. Skoro godinu i po dana kasnije u 30. oktobra 2018. godine predsjednik FK Kom Radojica Popović upućuje molbu tadašnjem direktoru Fonda PIO Dušanu Peroviću i Udruženju penzionera “za pomoć u završetku radova na objektu kluba penzionera”, odnosno za uplatu dodatnog novca.

”Naime tokom izgradnje pomenutog objekta u više navrata dešavala nam se bezobzirna krađa materijala potrebnog za izgradnju istog. Nekoliko puta nam je pokraden cemenat, kablovi za instalacije, pločice, vodovodni i ostali materijal. Ukupna šteta koja nam je pričinjena je našto malo preko 15.000 eura. Tako da smo došli u veoma nezavidnu situaciju za završetak radova na pomenutom klubu. Ovom prilikom vam se obraćamo da u koliko ste u mogućnosti uplatite nam iznos od 15.000 eura kako bismo objekat završili i predali ga na korišćenje”, navedeno je u dopisu FK Kom.

FK Kom prostorije za penzionere
foto: Boris Pejović

Fond PIO odobrava dodatnu isplatu za od 10.000 eura i taj novac uplaćuje Udruženju penzionera 18. decembra 2018. godine, koje ga prosljeđuje FK Kom.

Ni nakon toga poslovni prostor nije ustupljen Udruženju penzionera. Mjesno udruženje penzionera “Proleter”, koja je trebalo da bude krajnji korisnik-vlasnik tog prostora je tek 2021. godine bilo upoznato sa ugovorom između Udruženja i FK Kom, kao i da je za prostor plaćeno 45.000 eura kojeg nisu dobili.

”Proleter” traži krivičnu odgovornost

Iz Mjesnog udruženja su u februaru 2021. godine pisali Stanišiću, u kojem navode da ih je na brojnim dosadašnjim sastancima obmanuo, da je potpisao štetan ugovor “koji mora biti predmet krivičnog precesuiranja” jer je dva puta plaćen isti poslovni prostor sa 35.000 i još 10.000 eura, a da ga udruženje dobija samo na korišćenje sa naknadom.

Iz “Proletera” su navodili i da je Udruženje ispunilo sve svoje obaveze a da prostor i dalje nisu dobili iako je rok bio 30 dana od 10. jula 2017. godine, da je nelogično da se dodatno plaća 10.000 eura za materijal koji je ukraden FK Kom, kao i da su za 45.000 eura mogli dobiti poslovni prostor u svom vlasništvu a ne samo na korišćenje.

FK Kom prostorije za penzionere
foto: Boris Pejović

U posljednjem dopisu traže da FK Kom vrati novac i da se traži novo rješenje za klub penzionera.

”Vijesti” su pitale Fond PIO koliko su novca do sada uplatili Udruženju penzionera za obezbjeđenja kluba penzionera “Proleter”, kao i kluba u Bloku pet i šest, za koga su takođe na nedavnom protestu penzioneri rekli da nije završen.

”Po osnovu odluke broj 60 od 24. 12. 2015. godine uplaćeno 25.000 eura za obezbjeđenje poslovnog prostora za rad Mjesnog udruženja penzionera ‘Proleter’, po osnovu odluke broj 39 od 31. 7. 2017. godine uplaćeno je 5.000 eura za opremanje kluba penzionera ‘Proleter’, po osnovu odluke broj 50 od 13. 12. 2018. godine uplaćeno je 10.000 eura za završetak radova na objektu kluba penzionera “Proleter”, a na osnovu odluke 51 od 13. 12. 2018. godine uplaćeno je 5.000 eura za opremanje klubova penzionera mjesnih udruženja Zlatica, ‘Proleter’ i Blok V i VI”, naveli su iz Fonda PIO.

Fond ne zna za šta ide novac

Iz Fonda su kazali pored ovih uplata Savezu udruženja penzionera Crne Gore je u periodu od 2015. godine do danas uplatili ukupno još 112.000 eura za klubove penzionera na teritoriji Crne Gore, a odlukom broj 53 od 17. 11. 2017. godine i 5.000 eura Udruženju penzionera Podgorica, za klubove penzionera na teritoriji ove opštine.

FK Kom prostorije za penzionere
foto: Boris Pejović

”Imajući u vidu da Fond ne raspolaže informacijom o daljoj raspodjeli i utrošku ovih sredstava, nijesmo u mogućnosti dati vam podatak da li je dio navedenih sredstava upućen i za klubove mjesnih udruženja na koje se pitanje odnosi. Isto tako nijesmo u posjedu informacije o načinu utroška uplaćenih sredstava”, naveli su iz Fonda.

Vandali ponovo uništili prostor, FK Kom spreman da ga obnovi ili vrati novac

FK Kom je pod dijelom tribina izgradio prostor od 243 kvadrata, od čega je 77 namijenjeno klubu penzionera.

Taj prostor nema kvalitetan prilaz, a na samom objektu je oštećena fasada, polomljeni vrata i prozori, ispisani grafiti,... Unutar prostora se nalaze gomile smeća, uništen je dio pločica, instalacija, visećeg plafona,... U prostorijama su vidljivi ostaci paljevina smeća ili nečeg drugog, izgorio je i dio instalacija, pocrnio je dio unutrašnjih zidova a drugi djelovi su “ukrašeni” vulgarnim grafitima,..

Sekretar FK Kom Veselin Miličković kazao je “Vijestima” da su oni bili završili poslovne prostore za klub penzionera, ali da ih iz opštinskog i mjesnog udruženja nisu željeli primiti zbog međusobnih sukoba.

FK Kom prostorije za penzionere
foto: Boris Pejović

”Nakon druge uplate novca prostorije su potpuno završene, ali ih oni nisu željeli preuzeti. U međuvremeni su ih vandali djelimično uništili, ali bi se sa malo novca oni mogli ponovo dovesti u pređašnje stanje. Mi nismo nikoga željeli prevariti ili nanijeti štetu našim komšijama penzionerima. Spremni smo na svaki dogovor - da završimo ovaj prostor, da u dogovoru sa opštinom na drugoj lokaciji bliže glavnoj ulici izgradimo novi, ili da im vratimo novac u nekom razumnom vremenu”, kazao je Miličković.

On je naveo da prostor nije mogao biti prenijet u vlasništvo udruženja penzionera, jer ni FK Kom nije vlasnik već korisnik zemljišta na kojem je izgrađen kompleks.

Glavni grad je Komu za izgradnju fudbalskog kompleksa ustupio zemljište od 50.000 kvadrata, na kojem je stadion svečano otvoren u oktobru 2016. godine tri dana pred parlamentarne izbore.

Kako je tada saopšteno izgradnja stadiona koštala je 2,5 miliona eura, od čega je Fudbalski savez obezbijedio 850 hiljada eura, a ostalo Glavni grad i drugi donatori.

Bonus video: