Region, Turska i zapad nadoknadili manji broj Rusa

Gosti traže Boku kao jedinstvenu ponudu

4337 pregleda 1 komentar(a)
Sa presa TO Tivat, Foto: Siniša Luković
Sa presa TO Tivat, Foto: Siniša Luković

Tokom osam mjeseci ove godine u Tivtu je prema podacima Monstata zabilježen dolazak ukupno 105.478 turista, što je 24 odsto bolje nego u istom periodu lani, ali je još 12 odsto manje nego što je iznosila posjeta turista za osam mjeseci do sada rekordne 2019. godine. Broj ostvarenih noćenja, kojih je od 1. januara do 1. septembra ove godine bilo 891.770, na nivou je broja noćenja ostvarenog u uporednom periodu 2019, a 18 odsto je veći od broja noćenja realizovanih za osam mjeseci prošle godine.

To su ključni podaci koji su saopšteni juče na konferenciji za medije Turističke organizacije Tivat (TOT) koja je predstavila dosadašnje rezultate turističke 2022. godine, kao i rezultate ankete turista koja je na uzorku od 1.207 ispitanika, obavljena tokom tri ljetnja mjeseca.

”Priča o turističkoj sezoni 2022. u Tivtu i pored svih problema sa kojima smo se suočili, rata u Ukrajini, nategnute geopolitičke situacije u svijetu, zdravstvenih izazova i ekonomske krize, ipak je bila uspješna. Tivat je ove godine otvorio nova tržišta kojima je nadoknadio veliki udarac jer smo zbog rata ostali bez direktnih avio veza sa vrlo značajnim dosadašnjim tržištima, Rusijom, Ukrajinom i Bjelorusijom. Taj su minus u najvećoj mjeri supstituisali gosti iz zemalja regiona bivše Jugoslavije, Turske, ali i sa zapada”, kazao je gradonačelnik Tivta i predsjednik TOT Željko Komnenović.

On je naveo da se situacija u istočnoj Evropi loše odrazila na poslovanje tivatskog aerpdroma koji je ove godine imao tek 46 odsto prometa koji je ostvario u 2019, iako je Tivat bio dobro povezan sa linijama za Niš, Kraljevo, Banjaluku i Ljubljanu, kao i Evropom i Bliskim istokom. On je istakao da se savremeni turista kratko zadržava u jednom gradu i želi da za vrijeme odmora vidi što više toga na destinaciji u koju je došao, kao i da traži animaciju, zabavu i zanimljive sadržaje, čemu Tivat treba da odgovori.

Dodao je da ga raduju podaci iz ankete turista koji smatraju da je Tivat čist i uredan, da je ugostiteljska ponuda dobra, a domaćini ljubazni, te da komunalne službe dobro rade svoj posao, ali i skrenuo pažnju da se pokazalo da je lokalna uprava bila u pravu kada je pred sezonu upozoravala ugostitelje da ne dižu cijene u nebo jer su se i posjetioci žalili na cijene u tivatskim lokalima.

Naglasio je da u Tivtu posluje 20 hotela, ali da gradu trebaju novi takvi objekti hoteli, jer je u posjednje tri godine otvoren samo jedan manji novi hotel sa 30 ležaja, dok su kapaciteti u privatnom smještaju istovremeno porasli za čak 1.414 novih ležaja u apartmanima.

”Najveći izazov nam je saobraćajna infrastruktura i država tu zaista mora pod hitno nešto ozbiljno da radi jer se konačno mora graditi bulevar Tivat-Budva i krenuti sa ozbiljnim ulaganjima na aerodromu. Neprihvatljivo je da se Terminal 2 u koji je prije nekoliko godina uloženo preko tri miliona eura ne koristi zbog niza nedostataka koje taj objekat ima, već da služi u najvećoj mjeri kao magacin”, kazao je Komnenović.

Naveo je da je jedna od karakteristika ove sezone i primjetan pad broja dolazaka velikih superjahti u Porto Montenegro i privatnih aviona na aerodrom.

Direktorica TOT-a Danica Banjević kazala je da su po broju ostvarenih noćenja u Tivtu ove godine prednjačili turisti iz Srbije, potom Rusije, Ukrajine, a da su na četvrtom mjestu gosti iz Velike Britanije. Značajniji broj noćenja ostvarili su i gosti iz Turske, Njemačke i SAD.

Anketa je pokazala da je 63 odsto ispitanika zadovoljno onim što su iskusili i doživjeli u Tivtu, a da se čak 77 odsto njih izjasnilo da bi se ponovno ovdje vratilo na odmor. Manje su zadovoljni kvalitetom hrane u smještajnim objektima, a primjedbi je bilo i na organizaciju saobraćaja i nedovoljnu opremljenost puteva, te nedovoljnu ponudu u oblasti šopinga i sadržaja za djecu. “Analizom odgovora anketiranih dolazi se do zaključka da turisti koji posjećuju Tivat žele da istovremeno iskuse čitavu Boku i dobar dio primorja Crne Gore i da oni Boku praktično doživljavaju kao jedan veliki grad.

Bonus video: