Nepoznati troškovi putovanja Abazovića i Vladine delegacije u SAD

“Vijesti” čekaju odgovore na pitanja koja su poslata u ponedeljak

15467 pregleda 29 komentar(a)
”Vijesti” čekaju odgovore na pitanja: Abazović i saradnici u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore
”Vijesti” čekaju odgovore na pitanja: Abazović i saradnici u Njujorku, Foto: Vlada Crne Gore

Kabinet premijera Dritana Abazovića i dalje ne saopštava koliko su iznosili troškovi službenog putovanja Vladine delegacije prilikom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošlog mjeseca, kojoj je osim premijera prisustvovalo i deset njegovih saradnika.

Iz kabineta nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” da li su utvrđeni troškovi puta Vladine delegacije u SAD prilikom posjete Vašingtonu i Njujorku, i ako jesu koliko oni iznose i sa koje pozicije će biti plaćeni.

“Vijesti” čekaju odgovore na pitanja koja su poslata u ponedeljak.

U Sjedinjene Američke Države premijer putovao sa 10 saradnika i prema tvrdnjama iz Kabineta premijera preduzeli su mjere štednje da bi trošak puta bio manji

Dok je Vladina delagacija boravila u Vašingtonu, iz Kabineta premijera je rečeno da o troškovima još sa preciznošću ne mogu govoriti jer službeno putovanje još traje.

Tada su istakli da preliminarno mogu reći da će zbog preduzetih mjera štednje cifra biti upola manja od rashoda koji bi bili u slučaju da u startu nijesu preduzete mjere štednje.

Izvršna vlast je na sjednici prethodno usvojila dvije platforme koje se tiču boravka Vladine delegicije u SAD. U prvoj koja se tiče konferencije ‘Sloboda medija” u Vašingtonu, osim Abazovića, navedena su imena i 10 njegovih savjetnika.

Iz Kabineta su prvo saopštili da je samoj konferenciji prisustvovalo četvoro saradnika uz Abazovića, a na dodatna pitanja “Vijesti” su otkrili da su u Vašingtonu bili još dva saradnika.

U platformi za Vašington nalaze se imena još četiri saradnika. Kabinet je ranije naveo da su se ti saradnici naknadno priključili delegaciji direktno u Njujorku “zbog mjera štednje”, ali se u odvojenoj platformi za učešće delegacije Crne Gore na Generalnoj debati 77. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (18 - 25. septembar) imena ta četiri saradnika ne navode.

Iz premijerovog kabineta nije odgovoreno zašto su četiri saradnika otputovali u Njojorku, kada se to ne podudara sa zvaničnom platformom.

Oni su ranije kazali da je dio delegacije zbog mjera uštede kasnije doputovao u Ameriku, kako bi bio od pomoći tokom boravka u Njujorku, gdje je pored učešća na 77. sjednici UN, premijer imao pedesetak drugih aktivnosti, te zato smatraju da je broj članova delegacije sasvim opravdan i utemeljen. I. I.

Bonus video: