Na putu do siromašnih penzionera nestalo 187.000 eura

Od odbijanja članarine Udruženje penzionera Podgorice namjenski dobijalo po oko 65.000 eura za pomoć najugroženijima, do kojih nije stizala ni polovina

46047 pregleda 6 komentar(a)
Sa protesta penzionera (ilustracija), Foto: Luka Zeković
Sa protesta penzionera (ilustracija), Foto: Luka Zeković

Udruženje penzionera Podgorice je u proteklih pet godina ugroženim penzionerima uplatilo 187 hiljada eura manje nego što je bilo obavezno prema svom pravilniku i namjenskim uplatama koje im je proslijeđivao Savez penzionera, pokazuju finansijski izvještaji Udruženja koje su dobile “Vijesti”.

Prema aktima Saveza penzionera, 35 odsto novca od prikupljene članarine se uplaćuje udruženjima na nivou opština za podijelu humanitarne pomoći najugroženijim penzionerima. Članarina iznosi zavisno od visine penzije 40 ili 60 centi i i u ovih pet godina mjesečno odbijana za 28 do 30 hiljada penzionera. Taj novac je po automatizmu i bez pitanja samih penzionera odbijala Stručna služba Fonda PIO i uplaćivala Savezu penzionera, koji ih je kasnije raspoređivao prema svom pravilniku i internim odlukama.

Tako je od ukupne uplate 10 odsto ostajalo rukovodstvu Saveza za njihove troškove, 45 odsto je bila za djelatnost mjesnih udruženja, 35 odsto za humanitarnu pomoć ugroženim penzionerima, sedam odsto za sportsku rekreaciju... Ovi procenti mogli su da se mijenjaju samo odlukama Upravnog odbora Saveza.

Za pomoć dobili 332 hiljade, podijelili 134.500 eura

Prema finansijskim izvještajima, Udruženje penzionera Podgorice je od Saveza, a posredno od članarina iz Fonda PIO, za pet godina od 2016. do 2020. godine dobilo 322 hiljade eura namjenskog novca za podjelu humanitarne pomoći najugroženijim penzionerima. Međutim, od te sume za tu namjenu potrošeno je svega 134,5 hiljada eura, dok je 187,5 hiljada ostajalo nepotrošeno i prebacivalo se u naredne godine, kada je postalo teško pratiti njegovu dalju potrošnju.

Ni jedne godine rukovodstvo udruženja nije za ove potrebe potrošilo ni približnu sumu namjenski opredijeljenog novca od članarine. Tako je u 2017. godine za ovu namjenu udruženje dobilo 66.337 eura, od čega je kao humanitarnu pomoć ugroženima podijelilo svega 19.880 eura. Najviše je podijeljeno 2019. godine, kada su za pomoć siromašnima dobili 63.101 euro, a podijelili 43.400 eura.

Prema podacima samog Udruženja u Podgorici postoji nešto preko sedam hiljada penzionera čija su mjesečna primanja bila manja od 180 eura, odnosno zvanično ispod praga siromaštva. Da je njima dijeljeno godišnje po deset eura, prosječno bila bi potrošena cijela suma namijenjena za humanitarnu pomoć.

Izvor “Vijesti” navodi da novac namijenjen za podjelu humanitarne pomoći nije mogao ostati neraspoređen dok ima ugroženih penzionera, ali da je problem što većina njih i ne zna da postoji novac za ovu namjenu, zbog čega se stvara prostor za zloupotrebu njegove potrošnje.

Tužilaštvo pokrenulo izviđaj

U ime grupe penzionera iz Podgorice Ivan Grdinić je u junu 2020. godine podnio tužilaštvu krivičnu prijavu predsjednika podgoričkog udruženja Ilije Stanišića i njegovih saradnika zbog osnovane sumnje da su, kako je navedeno, na manipulativan i protivzakonit način raspolagali novcem za humanitarne potrebe, da su prikrivali i odobravali nenamjensko trošenje novca na klubove penzionera, prikazivali netačne i lažne podatke u izvještajima o prihodima i rashodima za 2016, 2017, 2018. i 2019. godinu.

Prema informacijama “Vijesti”, tužilaštvo je povodom ove prijave pokrenulo izviđaj i angažovalo vještaka finansijske struke nakon čijeg će nalaza odlučiti o pokretanju istrage.

Stanišić je na ranije optužbe tvrdio da se novac penzionera ne troši na sumnjiv način, da od Grdinića nikada nije dobio primjedbu, kao i da svi predstavnici mjesnih udruženja dobijaju izvještaje kako se troši novac.

Međutim, u krivičnoj prijavi se navodi da je više predstavnika mjesnih udruženja koji nisu saglasni sa odlukama opštinskog rukovodstva nekoliko puta tražilo uvid u poslovne knjige na osnovu Statuta Udruženja, ali da im to nikada nije odobreno.

U toj prijavi je, između ostalog, navedeno i da se novac koji se zvanično podijelio za humanitarnu pomoć dijelio na ruke u kešu sa ili bez potpisa, kao i da im nije dozvoljen uvid u dokumentaciju o toj podijeli.

Međutim, prijava tadašnjem tužilaštvu nije uticala na rad Udruženja penzionera jer su i u 2020. godini, prema izvještaju napravljenom u 2021. godini, za humanitarnu pomoć penzionerima od članarine dobili 61.247 eura, dok su za tu namjenu potrošili svega 22.897 eura.

Komisija Fonda PIO u junu je utvrdila i nenamjensko trošenje novca koja su udruženja dobijala iz budžeta za socijalnu pomoć penzionerima i stambenu izgradnju za penzionere podstanare.

Na pitanja o novcu pominje se metak?

Dio prijave protiv Stanišića odnosi se na ugrožavanje sigurnosti prijetnjom jer je na jednom sastanku za više članova koji su tražili izvještaje i uvid u poslovne knjige udruženja kazao: “Sve ću vas nanizati na jedan metak”.

Kako je navedeno, taj sastanak se održao u septembru 2019. godine na inicijativu predsjednika Saveza penzionera Branka Vešovića, kako bi se riješili problemi u funkcionisanju Udruženja.

U prijavi piše da su predstavnici mjesnog udruženja penzionera Zabjela postavili pitanja o načinu raspolaganja i trošenja novca od članarine i stambene izgradnje, nakon čega je navodno Stanišić uputio tu prijetnju.

Ni nakon tog sastanka nezadovoljni članovi udruženja nisu dobili uvid u poslovne knjige.

Nekoliko funkcionera na svoj rad trošilo godišnje i preko 36.000 eura

Prema izmjenama Statuta Udruženja penzionera Ilija Stanišić je spojio više funkcija, tako da je bio i predsjednik Upravnog odbora, ali i predsjednik Skupštine udruženja. Tako da je predsjedavao organima koji predlažu, imenuju i biraju finansijsku komisiju koja sastavlja izvještaj, ali i Skupštinom kojoj treba da polaže račune.

U samim izvještajima, onako kako su sastavljani, vidi se više nelogičnosti, ali i da je više novca trošeno na naknade nekoliko članova rukovodstva udruženja nego za pomoć više hiljada penzionera.

Tako je na primjer u 2018. godini za humanitarnu pomoć penzionerima od opredijeljenih i namjenski dobijenih 65 hiljada podijeljeno 20.730 eura, dok je iste godine za rad predsjednika Udruženja i sekretara potrošeno 12.360 eura, za naknade članova komsija 11.111 eura, za troškove održavanja sjednica Skupštine i Upravnog odbora 10.454 eura (naknade članovima za dolazak)... Slične sume odnose se i na ostale godine.

U 2017. godini je za humanitarnu pomoć penzionerima podijeljeno 19.880 eura, od predviđenih 66 hiljada, dok su te godine za naknade za rad i sastanke rukovodstva potrošili 36 hiljada.

Za troškove telefona godišnje se trošilo između tri i po i četiri hiljade eura, odnosno mjesečni troškovi za telefon prelazili su 300 eura.

Iako su iz Udruženja tvrdili da nisu gubili sudske sporove zbog nezakonite podjele stanova, odnosno da nije bilo pravosnažnih, iz izvještaja se vidi da su izvršitelji svake godine prinudno naplaćivali znatne sume novca zbog izgubljenih sudskih sporova. Tako su 2018. izvršitelji skinuli 17.440 eura, 2019. godine 13.332 eura, a 2020. godine 9.371 euro.

Bonus video: