Damjanović: Za Ulcinj tražiti kvalitetne partnere

Ovo može biti završni udarac naporima da se resursi Ulcinja i Velike plaže stave u službu razvoja, kazao je Damjanović
84 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.09.2017. 16:43h

Vlada Crne Gore bi morala, ukoliko ima odgovornosti, da zastane sa procedurom izdavanja dijela imovine HTP Ulcinjska rivijera, napravi ozbiljan dogovor sa manjinskim akcionarima i Opštinom Ulcinj , a potom i sprovede transparentnu proceduru odabira kvalitetnog investitora, ocijenio je za “Vijesti” poslanik Saša Damjanović.

On je naveo da je sve ovo naročito bilo potrebno imajući u vidu da su mnogo manji turistički resursi poput Luštice ili Portonovog dolazili pred parlament, a sada se stvari završavaju mimo javnosti.

Izabrana kompanija Karisma sa kojom je Vlada u ponedjeljak zaključila ugovor o izdavanju, već tokom jula ove godine, ili 15-ak dana prije zaključenja tendera, prodavala je na internetu aranžmane za budući hotel Holidej vilidž koji će navodno biti otvoren 2018, na mjestu sadašnjeg hotela Belvi.

Sve to podgrijava sumnje da je ovaj tender bio raspisan za unaprijed poznatog zakupca.

“Niko ne spori potrebu za valorizacijom potencijala Ulcinjske rivijere, naročito imajući u vidu kako su svih ovih godina devastira Velika plaža i divljom gradnjom, i tzv. ponudom od koje ni Opština, ni država nemaju nikakvu korist, dok korist imaju vlasnici neleganih objekata i zakupci plaža od kojih dobar dio nisu ni crnogorski državljani”, napomenuo je Damjanović.

On je kazao da ovo može biti završni udarac svim naporima da se nesporni resursi Ulcinja i naročito Velike plaže stave u službu razvoja grada i države. Damjanović je podsjetio da je hotel Galeb srušen i služi kao parking, da je Albatros tajno prodat biznismenima povezanih sa vlastima, da je Lido prodat, ali i dalje zaključan.

Konzorcijumu Karisma Hotels&Resorts u zakup na 30 godina dato je državno zemljište povšine 122.214 metara kvadratnih na kojem se nalazi kompleks hotela Olimpik i Belvi (depadansi Cer, Borik i Avala), restoran i drugi prateći sadržaji, vlasništvo Ulcinjske rivijere. Minimalna zakupnina iznosi 450 hiljada eura godišnje, a investicije od 2017. do 2019. godine treba da budu 16,24 miliona eura.

Investitor nema obaveza prema radnicima, državi i opštini

Poslanik Damjanović je ocijenio da je ovo bila prilika “da se u ozbiljnoj proceduri dođe do kvalitetnog investitora, ali se Vlada očigledno rukovodila drugim motivima koji nemaju veze sa ozbiljnom valorizacijom HTP Ulcinjska rivijera.

“Osim izuzetno niske cijene zakupa, uz sve iznesene sumnje vezano za pozadinu tendera, u najmanju ruku je sumnjivo da se investitor faktički oslobađa svih obaveza i prema zaposlenima, i u odnosu na obaveze prema državi i opštini”, naglasio je Damjanović.

Bonus video: