EU izdvaja do milijardu eura za države Zapadnog Balkana kako bi ublažila efekte energetske krize

"Na inicijativu Sjeverne Makedonije koja je najviše pogođena energetskom krizom i ostalih država Zapadnog Balkana pokrenuta je ova inicijativa. Bio je sastanak sa komesarom Varheljijem (evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji) sa ministrima Zapadnog Balkana i opredijeljena je milijarda eura za ublažavanje posljedice energetske krize - 500 miliona će biti opredijeljeno za zajedničku regionalnu podršku"

5937 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Gov.me/Saša Matić
Foto: Gov.me/Saša Matić

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o podršci Evropske unije (EU) državama Zapadnog Balkana (ZB) u vezi ublažavanja efekata energetske krize.

"Na inicijativu Sjeverne Makedonije koja je najviše pogođena energetskom krizom i ostalih država Zapadnog Balkana pokrenuta je ova inicijativa. Bio je sastanak sa komesarom Varheljijem (evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji) sa ministrima Zapadnog Balkana i opredijeljena je milijarda eura za ublažavanje posljedice energetske krize - 500 miliona će biti opredijeljeno za zajedničku regionalnu podršku", rekla je ministarka evropskih poslova Jovana Marović.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da je značajno da se Crna Gora uključi u ovaj evropski projekat.

"Imao sam sa mojim kolegama iz Zapadnog Balkana sastanak sa Varheljijem putem video-linka gdje smo naznačili šta je to hitno da se pomogne zemljama ZB. Mislim da je ovo dobar projekat iz Brisela i da ga treba spremno dočekati", naveo je Ibrahimović.

Premijer Dritan Abazović je naglasio da ovaj novac nije mali za prilike Crne Gore.

"Zahvalni smo EU na podršci i na ovaj način svi dobijaju u onome što bi trebalo da bude jačanje međusobnog povjerenja i partnerstva", kazao je premijer.

Bonus video: