Privredni sud o sporu u Izraelu

Prihvaćen zahtjev da se prizna glavni postupak u vezi sa dvije tužbe kojima se traži 11 miliona

5226 pregleda 0 komentar(a)
Rješenje donio sudija Ivan Kovačević: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Rješenje donio sudija Ivan Kovačević: Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Privredni sud u Crnoj Gori odlučio je da prizna glavni postupak koji se vodi pred Okružnim sudom u Izraelu nad dužnikom Majkl Dejvid Grinfildom, a u tom postupku tužen je i vlasnik Uniproma Veselin Pejović.

To piše u rješenju Privrednog suda u koje “Vijesti” imaju uvid.

Sudija Ivan Kovačević donio je ovo rješenje po zahtjevu likvidacionog upravnika imovine Grinfilda, Lior Dagana kojeg zastupa advokat Milovan Milošević.

Dagana su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

U dvije odvojene tužbe Dagan i Milošević pred sudom u Tel Avivu traže da Pejović i “Uniprom hoteli” isplate zbirno oko 11 miliona eura Daganu ili Fondu povjerilaca.

Novac je Pejoviću u iznosu od 4,7 miliona eura i “Uniprom hotelima” od 1,7 miliona navodno nezakonito isplatio izraelsko-američki državljanin Grinfild i njegova korporacija u likvidaciji EGFE.

Uz to, u odvojenoj tužbi se od Pejovića traži isplata dodatnih pet miliona. Kako piše u tužbi, Grinfild je krajem 2020. godine kupio od Pejovića za 3,9 miliona eura 50 odsto udjela kompanije Uniprom Metali (crveni boksiti). Nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora Grinfild je prenosio taj ugovor raznim investitorima, uz znanje Pejovića, kako bi im se lažno prikazalo da je on stvarno kupio 50 odsto Uniprom Metali, te kako bi tako privukli druge investitore.

Dalje se navodi da je taj kupoprodajni ugovor zapravo bio fiktivni, te da je stvarni ugovor bio da će Grinfild platiti Pejoviću ukupno 25 miliona eura za 50 odsto udjela Uniprom Metala, u razdoblju od pet godina, “pri čemu je Grinfild zapravo platio (iz novca stečenim prevarom) prvih pet miliona eura, a dodatni iznosi je trebalo da budu plaćeni iz udjela dužnika (50 odsto) u dobiti Uniprom metala”.

Dodaje se da je nesumnjivo da je Pejović dobio pet miliona eura na račun posla sa crvenim boksitom, koji je proizašao iz Poncijeve šeme, te da je prikupljanje novca od investitora za projekat obavljeno dostavljenjem lažnih prevarnih navoda, uz Pejovićevo znanje i pomoć.

Pejović je ranije za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali je odbacio navode da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima, da ne vrši opstrukciju pravde i da je za pokrenutu istragu saznao upravo od Dagana prošle godine.

Grinfild se sumnjiči za brojna krivična djela u vezi sa finansijskom prevarom međunarodnih razmjera, poznatom kao Poncijeva šema, gdje je prevareno preko 1.000 ljudi za iznos od preko 200 miliona eura, a on je u julu uhapšen u Bosni i Hercegovinu, gdje se nalazi u ekstradicionom pritvoru.

Bonus video: