Uskoro novi oglas za predsjednika Privrednog suda

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanića uhapšen je 9. maja zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura

5184 pregleda 2 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Sudski savjet će uskoro raspisati novi oglas za izbor predsjednika Privrednog suda, saopšteno je “Vijestima” iz ove institucije.

Bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanića uhapšen je 9. maja zbog osnovane sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je prethodnih godina, zloupotrebom službenog položaja i drugim krivičnim djelima, oštetila državu za više desetina miliona eura.

Odlučujući po zahtjevu Disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje sudije, Sudski savjet je 18. maja Jovanića privremeno udaljio od vršenja sudijske dužnosti, a za vršioca dužnosti predsjednika Privrednog suda imenovao Dijanu Raičković, sutkinju tog Suda.

Sudski savjet je 1. jula razmatrao predlog za razrješenje Jovanića od dužnosti predsjednika Privrednog suda, koji je podnio predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović, i na osnovu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio Odluku da se Jovanić razriješi dužnosti predsjednika Privrednog suda.

”Javni oglas za izbor predsjednika Privrednog suda bio je objavljen 12. jula 2022. godine, ali kako nije bilo prijavljenih kandidata na isti, očekuje se da će Sudski savjet na nekoj od narednih sjednica donijeti odluku da se raspiše novi oglas za izbor predsjednika ovog suda”, navedeno je iz Sudskog savjeta.

Prema Odluci o broju sudija u sudovima i Pravilnika o okvirnim mjerilima rada za određivanje potrebnog broja sudija i državnih službenika i namještenika u sudu, za Privredni sud je određeno 15 sudija i predsjednik.

”U ovom trenutku broj sudija u ovom sudu je 14. Na narednoj sjednici Savjet bi trebalo da utvrdi ocjenu i donese odluku o izboru još jednog sudije, koji je kao kandidat završio inicijalnu obuku u Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu”, naveli su iz Sudskog savjeta.

Na sjednici od 4. oktobra, odlučujući po zahtjevu disciplinskog tužioca, Sudski savjet je na osnovu Zakona o Sudskom savjetu i sudijama donio odluku da se sutkinja Privrednog suda Milica Vlahović Milosavljević privremeno udalji od vršenja sudijske dužnosti.

Ova sutkinja ima status okrivljene u predmetu protiv kriminalne organizacije koju su formirali bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i njen sin Miloš. Ona se sumnjiči da je na nagovor Medenice u jednom sudskom postupku donijela presudu u korist njenog kuma Rada Arsića.

Bonus video: