Pokret penzionera podržao Aligrudića

"Afirmacijom ovih principa u rješavanju stambenih potreba penzionera, raspodjeli novčanih sredstava penzionerima najslabijeg materijalnog i zdravstvenog stanja bile bi eliminisane brojne slabosti koje su prisutne u dosadašnjoj praksi", navedeno je u saopštenju Izvršnog odbora Pokreta penzionera

11146 pregleda 13 komentar(a)
Da solidarnost i humanost imaju prevagu nad ličnim interesima: Fond PIO Foto:, Foto: Luka Zekovic
Da solidarnost i humanost imaju prevagu nad ličnim interesima: Fond PIO Foto:, Foto: Luka Zekovic

Pokret penzionera Crne Gore podržao je kandidaturu Ranka Aligrudića za direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Aligrudić je sada vršilac dužnosti direktora Fonda PIO, a na konkurs se osim njega prijavilo još pet kandidata. Kandidati prolaze ocjenjivanje kod Uprave za kadrove, ali bez obzira na konačan broj bodova konačnu riječ daje Upravni odbor Fonda PIO.

Pokret penzionera je formirala grupa penzionera koji su nezadovoljni radom Saveza penzionera i njegovih opštinskih udruženja, a broj članova im se povećava jer je i nezadovoljstvo radom Saveza povećano u posljednje dva mjeseca nakon otkrivanja brojnih nezakonitosti u radu i poslovanju.

Iz Pokreta navode da podržavaju Aligrudića jer je kao vršilac dužnosti direktora u ovoj državnoj instituciji ispoljio visok stepen stručnog znanja i odgovornosti u rješavanju gorućih problema najstarije populacije.

”Pokazao je onaj stepen senzibiliteta bez kojeg se ne može biti uspješan u sagledavanju realnih potreba penzionera. Zalagao se nesebično i za pravičnost i zakonitost u radu penzionerskih udruženja kako bi principi solidarnosti i humanosti imali prevagu nad ličnim interesima. Afirmacijom ovih principa u rješavanju stambenih potreba penzionera, raspodjeli novčanih sredstava penzionerima najslabijeg materijalnog i zdravstvenog stanja bile bi eliminisane brojne slabosti koje su prisutne u dosadašnjoj praksi”, navedeno je u saopštenju Izvršnog odbora Pokreta penzionera.

Vlada smjenjuje Upravni odbor?

Osim Aligrudića, za direktora Fonda PIO kandidovala se i bivša direktorica i sadašnja članica Upravnog odbora Fonda Jadranka Milošević, funkcionerka DPS-a.

Kandidaturu je podnio i potpredsjednik Bošnjačke stranke Damir Gutić, bivši pomoćnik u ministarstvu rada i socijalnog staranja Jovo Pajović (DPS) koji je prije dvije godine donio mišljenje da je Jadranka Milošević tada na nezakonitom oglasu izabrana za direktoricu Fonda. Ali i pored njegovog zahtjeva tadašnji Upravni odbor nije poništio oglas već je izabrao Milošević, koja je smijenjena tek šest mjeseci kasnije.

Konkurisali su i nekadašnji načelnik poreske policije, koja nikada nije ni zaživjela, Miodrag Martinović.

Direktora će na kraju postupka kod Uprave za kadrove izabrati Upravni odbor. U sadašnjem Upravnom odboru, kojeg je manjinska Vlada izabrala u avgustu, većinu imaju članovi DPS-a, Bošnjačke stranke i SDP-a, čiji su poslanici glasali za smjenu Vlade. Tako da bi oni vjerovatno bili naklonjeni Jadranki Milošević ili Gutiću, koji se pominje i kao mogući kandidat za novog direktora ToMontenegra.

Milošević prethodno mora podnijeti ostavku kao članica Upravnog odbora. Moguće je i da Vlada u kojoj sada većinu imaju ministri iz GP URA i SNP-a smjeni Upravni odbor prije glasanja o izboru direktora.

Bonus video: