Vlada utvrdila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama: Implementacija standarda direktiva EU

„Pojednostavljene procedure u postupcima javnih nabavki i smanjenje troškova učešća doprinijeće većem nivou tržišne konkurencije, odnosno povećanju prosječnog broja dostavljenih ponuda“, ocijenili su iz Vlade

4889 pregleda 2 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je utvrdila izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama kojima se, kako je saopšteno, omogućava implementacija standarda direktiva Evropske unije (EU) iz te oblasti i otklanjaju ograničenja i nejasnoće u primjeni propisa.

„Izmjenama i dopunama Zakona obezbjeđuje se i puna harmonija implementacije propisa i načina funkcionisanja elektronskog sistema javnih nabavki i doprinosi održivosti sistema javnih nabavki“, navodi se u saopštenju nakon sjednice Vlade.

Kako se ističe, cilj je jačanja elektronskog sistema javnih nabavki pojednostavljenje postupka javne nabavke i povećanje transparentnosti cjelokupnog sistema.

„Pojednostavljene procedure u postupcima javnih nabavki i smanjenje troškova učešća doprinijeće većem nivou tržišne konkurencije, odnosno povećanju prosječnog broja dostavljenih ponuda“, ocijenili su iz Vlade.

Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o realizaciji i postupku korišćenja sredstava iz instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPARD II Program).

Razlozi izmjene Uredbe, kako je saopšteno, odnose se na kriterijum za visinu podrške mladim poljoprivrednicima gdje je precizirano u kom momentu korisnik podrške mora imati manje od 40 godina kako bi ostvario dodatni podsticaj.

Navodi se da je izmjenom postavljen i kriterijum u vezi sa podnošenjem avansnog plaćanja gdje je ostavljen duži rok za one korisnike koji su u mogućnosti da dostave validne bankarske garancije sa 60 dana na 100.

„Bliže su određene situacije u kojima će biti odbijen zahtjev za isplatu, kao i kriterijum kojim je definisan povraćaj isplaćenih sredstava“, dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade su objasnili da se stupanjem na snagu te uredbe stvara pravna mogućnost za objavljivanje javnih poziva na osnovu kojih će se u 2022. godini omogućiti poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima da ostvare pravo na sredstva podrške iz pretpristupnih fondova EU čiji je iznos 10,46 miliona EUR, od čega je EU dio 7,84 miliona, a nacionalno kofinansiranje 2,61 milion.

Vlada je usvojila Informaciju o ključnim aktivnostima u vezi sa IPA III finansijskom perspektivom i prvim programima kroz model indirektnog upravljanja, za period 2021-2027.

Iz Vlade su rekli da je upravljačka struktura i Kancelarija nacionalnog IPA koordinatora kontinuirano sprovodile aktivnosti na obezbijedivanju preduslova i uspostavljanju zakonodavnog i institucionalnog okvira, zahtijevanog od Evropske komisije, u cilju početka sprovodenja prvih IPA III programa u Crnoj Gori.

Kako su naveli, pored godišnjih nacionalnih programa, bilateralnih programa prekogranične saradnje i programa razvoja poljoprivrede, kroz IPA III finansijsku perspektivu se planira i programiranje dva višegodišnja operativna programa za oblast životne sredine i oblast obrazovanja.

Iz Vlade su objasnili da finansijske vrijednosti programa, koji će se realizovati kroz IPA III finansijsku perspektivu, nijesu unaprijed definisane kao što je bio slučaj sa IPA Il perspektivom, već se tokom faze programiranja i usvajanja relevantnih programa iste određuju, u zavisnosti od niza faktora.

„Do sada je za Crnu Goru opredijeljeno 19,2 miliona EUR za Godišnji akcioni program za 2021. godinu za indirektno upravljanje, 8,4 miliona za Program prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2021-2027; kao i 63 miliona eura za Program razvoja poljoprivrede“, precizira se u saopštenju.

Za potrebe samostalnog sprovodenja finansijske podrške EU Crnoj Gori iz IPA III programa, kako se ističe, neophodno je uspostaviti zakonodavni i institucionalni okvir, koji će biti ocijenjen od Evropske komisije.

„Nakon dobijanja pozitivnog mišljenja ostvariće se formalni preduslovi za početak korišćenja sredstava koji će biti realizovani kroz potpisivanje finansijskih sporazuma za relevante IPA III programe“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: